menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina

Urednik | 26. Septembra 2017.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora pred sudom u Splitu za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Vasiljković je proglašen krivim po dvije tačke optužnice – zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Inače, Vasiljković je prošle nedjelje tokom iznošenja završne odbrane odbacio sve navode iz optužnice: “Navedene zločine, koji se spominju u optužnici, niti sam počinio, a niti su se oni dogodili”.

On je cio sudski proces nazvao “opsesivno fašističkim progonom”, a na početku procesa prošle godine rekao je da se doživljava kao branitelj domovine Jugoslavije, a ne agresor.

Njegova odbrana je tvrdila da pred sudom u Splitu nije imao nepristrasno i pošteno suđenje, kao i da je imao drugačiji tretman jer je Srbin.

Tužilaštvo je s druge strane tvrdilo da je u sudskom postupku, tokom kojem je ispitano više desetina svjedoka, dokazalo sve optužbe, odnosno da je Vasiljković kao komandant Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih jedinica samoproglašene SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gdje je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Optužnica tereti Vasiljkovića i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja. U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset