menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Katastrofalni podaci za BiH: Smrt nadjačava život!

Urednik | 11. Januara 2018.
U BiH je za devet mjeseci prošle godine bilo više umrlih nego rođenih. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je broj umrlih viši za 5.721 u odnosu na novorođene.

Prema podacima Agencije, za devet mjeseci prošle godine rođeno je 21.455 djece, a umrlo je 27.176 lica. Podaci ukazuju da u BiH mjesečno umre oko 635 lica više nego što se rodi.

Prirodni priraštaj u BiH u stalnom je opadanju, što se najbolje vidi na osnovu broja djece upisane u osnovne škole. U periodu od pet godina broj osnovaca umanjen je za 11.161 ili 5,61 odsto.

Prema zvaničnim podacima koje je razmatrala Vlada Federacije BiH (FBiH), ovaj problem imaju gotovo svi kantoni u ovom entitetu, osim Kantona Sarajevo gdje se bilježi pozitivan trend, odnosno povećanje za 276 učenika ili 0,76 odsto u petogodišnjem periodu.

Broj učenika upisanih u prvi razred osnovnih škola u FBiH u petogodišnjem periodu umanjen je za 561 ili 2,65 odsto.

U informaciji federalnog Ministarstva obrazovanja navodi se da je u posljednjih pet školskih godina umanjen broj upisanih učenika u šest kantona, a u četiri je zabilježeno povećanje broja đaka.

Najznatnije umanjenje broja upisanih prvačića u posljednjih pet godina zabilježeno je u Posavskom kantonu, za 30,23 odsto, i Kantonu 10 za 26,15 odsto.

BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset