KATASTROFALNO Dvije firme iz BiH prekršile sporazum, moguća obustava izvoza mesa u Tursku

785

Dvije firme za izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine, od ukupno četiri, bit će kažnjene nakon što su zloupotrijebile sporazum BiH i Turske o izvozu mesa. Zbog ovoga turske vlasti uvode rigorozne mjere prema našoj zemlji, što znači da bi moglo doći do obustave izvoza.

Ovu informaciju za “Avazov” portal potvrdio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BIH (UPFBIH).

– Od samog početka dešavaju se ovakve stvari. Uvoze meso, pa ga podvaljuju kao domaće. Hodaju po terenu, kupuju stare pasoše od goveda i pravdaju ih kao domaće. Vrijeme je da se tome već jednom stane u kraj i da se u javnost iznesu imena i prezimena ljudi i kompanija koji to rade, pa da im se više nikad ne da ni jedno grlo na klanje. Upropaštavaju nam domaću proizvodnju. I ovo malo goveda što je ostalo, ne može se prodati nikome. Ucjenjuju se proizvođači pošto firme imaju jeftinije uvozne proizvode. Nude im po 3, 5 KM za kilu junetine, a proizvođača ona košta više od 4 KM. To je jedna katastrofa – kazao je Bićo za Avaz.

On smatra da će nakon ovoga biti uvedene “žestoke” kontrole u BiH, a, kako kaže, moguća je i zabrana, tako da Turska više neće uvoziti ništa od nas.

– Ugrozili su egzistenciju veće populacije u ovoj državi – naglasio je Bićo.

(Crta)

Komentari

komentara