Kim Jong-Un naredio vojnicima: Kradite kukuruze i jedite, spremamo se za rat

273

zgladnjelim vojnicima Sjeverne Koreje naređena je krađa kukuruza, kako bi osigurali borbnu spremnost za rat koji je, prema mišljenju zvaničnika ove zemlje, neizbježan.

Navodi se kako su Kim Jong-unovi dužnosnici, navodno, dali svojim neuhranjenim vojnicima dozvolu da poharaju usjeve ionako osiromašenih građana, prenosi Daily Mail.

Sjevernokorejski vojnici, uprkos tome što Pjongjang javno pokazuje svoju moć, preživljavaju na jako malim porcijama hrane. Ukradeni kukuruz prodaju u trgovinama i na tržnicama kako bi se prehranili.

Prema lokalnim medijima takva praksa nije neuobičajena. Mladi vojnici kojima je već dosadilo stalno gladovanje često dezertiraju kako bi ukrali hranu, a zatim bi se vraćali u vojarne. Ovakvu praksu navodno podržavaju i njihovi nadređeni koji ih u tome navodno i ohrabruju.

”Zapovjednici govore vojnicima, koji su iscrpljeni nakon obuke, da jedu kukuruz u poljima zato što je rat blizu. Čak i prijete vojnicima govoreći im da će biti suočeni s kaznama ako postanu slabo uhranjeni unatoč dozvoli da kradu i jedu kukuruz”, kazao je jedan izvor.

radiosarajevo.ba

Komentari

komentara