Kineski farmer udomio mladunče crnog medvjeda misleći da je pas

1669

Kineski farmer pronašao je napušenu životinju u šumi u blizini svoje farme i misleći da je u pitanju štene psa, poveo je sa sobom kući. Nije pomišljao ni sekunde, već je rundavo stvorenje prigrlio i poniio u svoj dom srećan što će životinja sada biti na sigurnom.

Međutim, nakon nekoliko nedjelja, primijetio je nešto pomalo čudno kod svog novog prijatelja. Životinja nije imala rep i prebrzo je rasla za jedno kuče.

Tada je shvatio da to uopšte nije pas, već azijski crni medvjed – bezopasna vrsta medvjeda koja je obično meta lovaca, čiji se dijelovi tijela na ovom kraju svijeta smatraju delikatesom kao i što njegove supstance koriste u medicinske svrhe.

Medvjeda je potom odveo u lokalno sklonište za životinje namijenjeno u svrhu očuvanja vrsta koje se pomahnitalo ubijaju od strane lovaca.

Ne samo da je pronašao svoj novi dom, nego je ovaj simpatični meda spašen sigurne smrti.

93241_capture-20160626-184652

 

 

 

 

 

 

Inače, ova vrsta medvjeda živi na Himalajima, u sjevernim dijelovima indijskog kontinenta, Koreji, sjeverno-istočnoj Kini, na samom istoku Rusije, na Honšu i Šikoku ostrvima u Japanu i na Tajvanu.

Iako se mogu sresti na svim ovim mjestima, ipak se smatraju ugroženom vrstom od strane Internacionalne unije za očuvanje prirode.

 

Komentari

komentara