Klupski nogomet u BiH još više nazadovao, prestigao nas je i Luksemburg

39
Mostarci bi također eventualnim dobrim rezultatom popravili UEFA koeficijent Bosne i Hercegovine, koji trenutno iznosi 6,25 te je dovoljan tek za 42. mjesto od 55 država učesnica u evropskim takmičenjima.

Trenutna 42. pozicija je za dva mjesta lošija od prošlogodišnje 40. pozicije, koje donosi četiri predstavnika u evropskim takmičenjima (jednog u kvalifikacijama za Ligu prvaka te tri za Evropsku ligu).

Ispred BiH su države poput Luksemburga (prošle godine bili na 43. mjestu), Moldavije, Irske, Latvije ili Armenije, dok za vratom pušu Finci, Maltežani i Islanđani koji također imaju još po dva predstavnika u Evropi.

Podsjetimo, svoj nastupe u Evropi još uvijek nisu okončali igrači FK Sarajevo, koje očekuje dvomeč s bjeloruskim BATE-om u trećem pretkolu Evropske lige te također mogu popraviti već srozani koeficijent.

Od zemalja iz regiona najbolji koeficijent ima Hrvatska (21,25) na 17. mjestu, dok je Srbija jedno mjesto iza s koeficijentom 21,25, a upravo između ove dvije federacije očekuje se borba za 15. mjesto na listi koeficijenata, koje donosi dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Na prvom mjestu prema UEFA koeficijentima je neprikosnovena Španija, ispred Engleske, Njemačke i Italije.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara