menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Ko je iznajmljivao stanove u Sloveniji preko Airbnb kazna 30.000 eura

Urednik | 6. Decembra 2017.

Svi oni koji su iznajmljivali nekretnine preko poznatog sajta AirBnB mogli bi da plate drakonsku kaznu koja ide čak i do 30.000 eura, saopštili su organi u Sloveniji.

Računa se da će ove godine u oko 200.000 noćenja u Sloveniji da ostvare vlasnici stanova i kuća koji su svoje stambene kvadrate iznajmljivali preko platformi za delenje ekonomije, kao što su Airbnb i Booking, pa je ministarstvo upozorilo one koji te prihode nisu prijavili da im prijeti plaćanje visokih kazni.

Ukoliko svoje neprijavljene prihode od iznajmljivanja stanova prijave do kraja januara sljedeće godine, platiće samo porez i zaostale kamate, u protivnom im prete kazne od 400 do 30.000 eura, objavila je državna finansijska uprava.

Upozorila je kako sprovodi posebnu kontrolu takvog ilegalnog oblika aktivnosti u turizmu i da inspektori imaju pravo da kontrolišu iznajmljivače, predstavljajući im se kao zainteresovani gosti jer u suprotnom bez dopuštenja ne bi mogli da ulaze u privatne stanove, piše Seebiz.

Iznajmljivanje stanova stranim turistima preko platformi kao što su Airbnb i Booking posljednjih godina u Sloveniji poprima sve više maha, posebno u Ljubljani, ali i klasičnim turističkim destinacijama poput Bleda i Bohinja.

Oni upoznati s tom problematikom navode kako mnogima koji se time bave registraciju djelatnosti i zakonito plaćanje poreza onemogućuju birokratski propisi, pa se dio aktivnosti odvija “ilegalno”.

Onaj koji na taj način ostvaruje bilo kakav prihod morao bi po važećem zakonu o turističkoj djelatnosti goste prijavljivati policiji i voditi knjigovodstvo, odnosno posao registrirovati kroz posebnu kompaniju i plaćati porez, doprinose i turističku taksu.

Vlasnici stanova u višespratnim zgradama trebalo bi da osim toga za iznajmljivanje sopstvenih stanova dobiju pismenu dozvolu tri četvrtine stanara koji žive u zgradi, što je često nemoguće.

Zato su predlagali da se zakonski olakšaju propisi koji regulišu turističku djelatnost, omogućavanjem plaćanja poreznog godišnjeg paušala od stotinak eura za iznajmljivanje soba do tri ili četiri mjeseca u godini, što nije prihvaćeno.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset