Ko su uhapšena braća Armin i Nermin Ćulum: Sigurnosna prijetnja u BiH i EU

806
Kako saznajemo, oni su bili interes policijskih službi ne samo u BiH, već širom Evrope, a najviše zbog djelovanja unutar bajkerske organizacije “United Tribuns” koju je njemačka tajna služba proglasila za državnu opasnost.

Naime, prema izvještaju Službe za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma njemačke pokrajine Bayern iz 2014. godine, motociklistička organizacija, ili kako sami sebe nazivaju bratstvo “United Tribuns” nakon salafista i neonacista predstavlja najveću državnu opasnost u Njemačkoj.

“United Tribuns” osnovao je upravo Armin Ćulum zvani Boki, bivši bokser iz naše zemlje. On je inače iz Prijedora, a tokom rata je izbjegao u Njemačku.

Prema ranijim navodima iz austrijskih i njemačkih policijskih krugova, članovi “United Tribuns” povezani su s poslovima u bordelima. Armin Ćulum navodno je do 2009. vodio bordele u Austriji, ali je nakon velike policijske racije pobjegao u BiH. Od tada vodi “United Tribuns” u BIH zajedno s bratom Nerminom Ćulumom.

Braća Ćulum također su i vlasnici ugostiteljskog objekta naziva “United Tribuns” u Sanskom Mostu u koji je policija uletjela 2016. godine u potrazi za nelegalnim oružjem.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pretresla je kuću Armina Ćuluma u Sanskom Mostu krajem 2014. godine uslijed međunarodne policijske akcije Ezel, ali tada ga nisu zatekli u kući.

Prema podacima iz Ministarstva sigurnosti BiH koji su predstavljeni prošle godine, Nermin i Armin Ćulum predstavljaju sigurnosnu prijetnju u našoj zemlji.

Sudeći prema fotografijama sa društvenih mreža, braća Ćulum vode život na visokoj nozi, a prema pričama koje kruže, svoje imovinsko stanje mogu pripisati lancu diskoteka i noćnih klubova u Njemačkoj.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara