menu Naslovna chevron_right
LifestyleVijestiZdravlje

Koje su najčešće bolesti i poremećaji na koje nas upozorava glavobolja

Urednik | 16. Januara 2019.
“Neriješeni stres može doprinijeti glavobolji zato što se napetost javlja kada su mišići vrata i vlasišta napeti, a to može biti odgovor tijela na stres i anksioznost. Ako vas često bolji glava, pokušajte razlučiti da li ste pod velikim stresom i kako ga se riješiti”, kaže doktorica Susan Hutchinson dodavši da sa ovim problemom pomažu psihoterapijske intervencije poput kognitivno bihevioralne, te da one pomažu sa tjeskobnim mislima.

Još jedna važna stvar koju treba provjeriti je unos vode jer dehidracija može uzrokovati glavobolju. Tačan razlog povezanosti je nepoznat ali stručnjaci vjeruju da ovo ima veze sa volumenom krvi koji se smanjuje kad ne dobijamo dovoljno vode.

“Osoba treba proučiti svoje navike i preispitati svoj životni stil”, kaže dr. Hutchinson.

Dehidracija se očituje kroz pretjerano žut urin, osjećaj žeđi i suha usta. Osim što možete povećati količinu vode koju unosite, također možete jesti celer, lubenicu i paradajz.

“Anemija je stanje u kojem nedsotaje crvenih krvnih stanica koje transportuju kisik do tkiva u tvom tijelu, a ozbiljnija anemija može uzrokovati glavobolju. Za liječenje se obratite doktoru i uradite pretrage koje će vam otkriti da li je prava anemija u pitanju, te kako ćete je najlakše izliječiti”, kaže Hutchinson.

Zvuči ironično, ali previše lijekova protiv glavobolje može izazvati glavobolju. Pretjerivanje u uzimanju tableta može pogoršati bol. Ovaj problem se može riješiti tako što ćete napraviti drastičnu promjenu u unošenju lijekova u organizam ili tako što ćete popričati sa doktorom o alternativnim metodama.

Kofein također može utjecati na glavobolje, jer uzrokuje vazokonstrikcije u krvnim žilama što znači da oni postaju malo uži.

“Ako svakodnevno konzumirate pića sa kofeinom, vaše tijelo se navikava i što ih više pijete ono više ovisi o njima. Ako preskočite jedan dan, vaše krvne žile se ne sužavaju i može doći do glavobolje. To onda postaje začarani krug, te vi počinjete piti kafu stalno u želji da zaustavite glavobolje”, kaže Hutchinson te savjetuje da kofeinske napitke smanjite na dva maksimalno, te smatra da tada nećete imati problema sa glavoboljom. Dodala je i da, ako želite prestati piti kafu u potpunosti, najlakši način je da smanjujete unos malo po malo dok se ne odviknete, umjesto da prekinete odjednom.

Glavobolje mogu uzrokovati i problemi sa sinusima koji vrlo često izazivaju migrene. U ovom slučaju je preporučljivo odmah posjetiti doktora da bi se što prije započelo sa liječenjem upale.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset