Koje zemlje su najtolerantnije na svijetu?

484

Ocjenjivanje lične slobode se baziralo na pristupu zakonskim pravima, slobodi govora i religiji, društvenoj toleranciji, pogotovo prema migrantima i etničkim manjinama.

Luksemburg se nalazi na vrhu liste. Ona je jedna od najmanjih suverenih država Evrope i ima više od pola miliona stanovnika.

Na drugom mjestu nalazi se Kanada, a zatim Island, Holandija, Finska i Belgija. Urugvaj je jedina južnoamerička država koja se nalazi na ovoj listi, piše britanski Telegraf.

Novi Zeland se nalazi na trećem mjestu kada su u pitanju lične slobode državljana, a Irska dospijeva među deset najliberalnijih država svijeta, ostavljajući Veliku Britaniju na 15, a Sjedinjene Američke Države na 25. mjestu.

Niz od 20 najtolerantnijih zemalja svijeta izgleda ovako:

Luksemburg, Kanada, Novi Zeland, Island, Irska, Urugvaj, Holandija, Finska, Belgija, Portugal, Norveška, Australija, Danska, Švedska, Velika Britanija, Španija, Malta, Švajcarska, Kostarika i Slovenija.

Vjerovatno ne iznenađuje, ali Avganistan je najniže ocijenjen kada su u pitanju lične slobode. Iran se nalazi na petom mjestu, dok Mauritanija, Egipat i Sudan takođe prolaze loše kada su liberalna shvatanja u pitanju. Rusija je takođe na dnu liste, a iza nje se nalaze Irak i Demokratska Republika Kongo.

Imena zemalja koje su na vrhu ili na dnu liste se nisu mnogo promijenila od 2015. godine, ali kako se tektonske ploče globalne politike i dalje mijenjaju, mapa će se možda promijeniti u narednih nekoliko godina.

Najnetolerantnije države svijeta:

Avganistan, Sudan, Jemen, Egipat, Iran, Libija, Mauritanija, Centralnoafrička Republika, Rusija, Demokratska Republika Kongo, Irak, Kina, Čad, Alžir, Svazilend, Bjelorusija, Saudijska Arabija, Pakistan, Komori i Tadžikistan

Komentari

komentara