Koju poruku Kolinda nosi Putinu

311

Najavljenu posjetu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji i susret s predsjednikom Vladimirom Putinom treba posmatrati kao opipavanje pusla Moskvi.

To je izjavio Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative, dodavši da tu posjetu treba posmatrati kao opipavanje pusla Moskvi – procjene kako će se dalje Kremlj ponašati na Balkanu i u kom smjeru će ići rusko-srpski odnosi.

Proroković je za portal Sputnjik rekao da sve što se tiče te posete treba sagledavati u kontekstu odnosa između Rusije i NATO, a ne u kontekstu odnosa Rusije i Hrvatske.

“Takode, sasvim je moguće da Grabar Kitarovićeva bude osoba koja će prenijeti određenu poruku Putinu. Na primjer, ponuda tipa: ukoliko Rusija nastavi sa širenjem vojne saradnje sa Srbijom, onda će vjerovatno i NATO mnogo više investirati u Hrvatsku i Albaniju”, navodi Proroković.

Podsjetio je da je Kitarović ranije bila pomoćnik generalnog sekretara NATO i dodao da je cijela ta priča, kako je rekao, pokušaja vršenja pritiska na Rusiju ili dolaženja do određenih podataka u tom kontekstu.

Naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Aleksandar Pivovarenko podsjeća takođe da su Moskva i Zagreb dobro sarađivali tokom dvijehiljaditih, ali da je Zagreb zauzeo više neprijateljski stav posle dešavanja u Ukrajini i na Krimu.

Međutim, dodao je, kako vrijeme prolazi, hrvatski političari postaju svjesni da bez obzira na konfrontaciju između Rusije i NATO, njihova zemlja mora da zarađuje pare i zato žele da obnove ekonomsku saradnju sa Moskvom.

“Ne isključujem da Grabar Kitarović želi da se prilagodi novim okolnostima i da poboljša odnose sa Moskvom, prije svega iz ekonomskih razloga. Jednostavno, uloga ove zemlje u EU je minorna, i zato ona mora prije svega da gleda sopstvene interese”, smatra Pivovarenko.

Zagreb je, kaže, zabrinut zbog činjenice da će susjedna Srbija dobiti migove-29, dok hrvatsko ratno vazduhoplovstvo trenutno ima samo migove – 21.

“Okolnosti su takve da Hrvatska mora da modernizuje svoje avione, a sjećamo se kako se završila modernizacija u Ukrajini, koja je praktično ostavila ovu zemlju bez vazdušne flote. Hrvatska bi mogla da nabavi polovne borbene avione F-16, ali i to bi bilo veliko opterećenje za njen budžet“, napominje Pivovarenko.

Dakle, zaključuje on, Grabar Kitarović želi da zna šta treba da uradi njena zemlja kako bi izjednačila vojne potencijale na Balkanu, i želi da zna u kojem se pravcu razvijaju rusko-srpski odnosi, jer je Zagreb prije svega zainteresovan za, tvrdi, “evroatlantizaciju” Balkana.

Grabar Kitarović je ranije najavila da će tokom predstojećeg susreta sa ruskim predsjednikom razgovarati “o rusko-srpskoj vojnoj saradnji”.

“Hrvatska ima pravo da razvija odnose sa Rusijom. Ukoliko se ne dovode u pitanje česti susreti kancelarke Merkel s Putinom ne vidim zašto bi se dovodili u pitanje susreti s hrvatskom predsjednicom”, zapitala je.

Komentari

komentara