Komisija za referendum: Razmatrana organizaciono-tehnička pitanja

252

Komisija za provođenje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH razmatrala je danas u Banjoj Luci organizaciona i tehnička pitanja u vezi provođenja njenih nadležnosti utvrđenih Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i odlukama o raspisivanju referenduma i izboru članova Komisije.

U kratkom saopćenju, nakon sastanka Komisije, napominje se da se referendumsko pitanje odnosi na organizaciju i rad pravosudnih organa i institucija na nivou BiH.

Iako su novinari imali namjeru da prate ovu sjednicu, iz Komisije su podvukli da neće biti izjava, niti su dozvolili snimanje kadrova.

Predsjednika Komisije za provođenje referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH je pravnik Željko Mirjanić, a članovi Ljiljana Dabić, Vili Kuljanac, Mile Dmičić, Dragan Ristić, Željko Škondrić, Dragoljub Reljić, Dobrila Drinić i Darko Kremenović.

SNSD u Komisiji ima četiri člana, DNS i SP po dva i Slobodni demokratski srpski klub (SDS-K) jednog člana.

Sastanak članova Komisije je zakazana samo dan nakon što su klubovi poslanika SDS – SRS RS, PDP i NDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) prozvali Komisiju da odgovori na pitanja kako teku pripreme za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji bi trebalo da održi 19.novembra, budući da je odluka o tom izjašnjavanju građana na snazi i dosad nije suspendirana.

Odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koja je 20. septembra objavljena u “Službenom glasniku RS”, stupila je na snagu 29. septembra i od tada teče rok za njegovo održavanje, jer Narodna skupština RS-a i pored najave entitetskog predsjednika Milorada Dodika tu odluku nije stavila van snage, odnosno obustavila njenu primjenu.

Za dan održavanja referenduma utvrđena je prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, što znači da bi referendum u RS-u trebalo da bude održan u nedjelju, 19. novembra.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. jula 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u “Službenom glasniku RS“, što je kritikovala opozicija uz tvrdnju da je Milorad Dodik manipulirao referendumom.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara