Konačno srušen mit o masnim namirnicama

275
Naučne studije u kojima se proučavao učinak konzumiranja hrane bogate masnoćama i masnim kiselinama na naš organizam srušile su česti mit o masnim namirnicama u koji mnogi od nas vjeruju.

Pedijatar i profesor medicine Aron Kerol u svojoj knjizi “The Bad Food Bible: How and Why to Eat Sinfully” navodi vrlo korisne informacije.

Postoji jedna stvar koju znamo o namirnicama bogatima masnoćama i masnim kiselinama. Njihovo konzumiranje ne uzrokuje dobijanje kilograma. Baš suprotno, zapravo može pomoći pri gubljenju nekoliko kilograma, navodi Kerol.

To znači da bi se namirnice poput avokada, lososa i orašastih plodova svakako trebalo naći u našoj prehrani. Takođe, one osobe koje konzumiraju hranu bogatu masnoćama i masnim kiselinama te hranu čiji je udio rafiniranih ugljenohidrata vrlo nizak često znaju izgubiti kilograme te poboljšati zdravstveno stanje.

Tijelu su potrebne masnoće i masne kiseline kako bi ono zdravo funkcionisalo. Jer kada ne jedemo namirnice iz te prehrambene grupe, umjesto njih onda konzumiramo rafinirane ugljenohidrate i šećer, koji se često povezuju s debljanjem i pretilošću.

Naravno, bitno je znati da nisu sve masnoće jednako dobre za nas te da bismo ih trebalo najviše uzimati iz namirnica kao što su avokado, riba, orašasti plodovi i maslinovo ulje.

Komentari

komentara