KONTINENT U PANICI: Pripremaju se vojne intervencije, ISIL na pragu Evrope!

809

Velika Britanija priprema vojnu intervenciju u Libiji zbog straha da bi militanti ISIL-a to svoje novo uporište na obali Sredozemnog mora, udaljeno tek nekoliko stotina kilometara od prvih evropskih ostrva, mogli koristiti za terorističke napade na Stari kontinent, piše Telegraph u današnjem izdanju, a pozivajući se na izvore u vladi premijera Davida Camerona.

Dužnosnici u Foreign Officeu i britanskom ministarstvu odbrane kažu da su “veoma zabrinuti” zbog uspona ISIL-a i drugih ekstremističkih grupa u Libiji te stoga razmatraju planove za intervenciju kojom bi otklonili opasnost.

Vojna podrška

Izvor iz britanske vlade kaže da sve ide u smjeru sačinjavanja plana prema kojemu bi Ujedinjeno Kraljevstvo dalo vojnu podršku svojim evropskim saveznicima ne bi li porazili ISIL u Libiji.

Francuski premijer Manuel Valls u petak je sasvim otvoreno pozvao na bitku protiv ekstremista na području sjevera Afrike.

– Mi smo u ratu, imamo neprijatelja kojega moramo satrati u Siriji, Iraku, a uskoro i u Libiji – izjavio je.

ISIL prema nekim procjenama u Libiji ima između 2.000 i 3.000 boraca. Pariz je već prerasporedio oko 3.500 vojnika, korištenih u intervenciji u Maliju 2013., širom zapadne Afrike i uspostavio je bazu oko 75 kilometara od libijske južne granice radi borbe protiv terorizma.

– Nema vremena za gubljenje. Ako brzo ne dobijemo vladu, počet ćemo razmatrati mjere koje možemo provesti kako bismo osigurali da Libija ne potone dublje u haos i postane utočište džihadista. Ako dogovor ne bude sklopljen, morat ćemo se pobrinuti za vlastitu sigurnost – kazao je jedan visoki zapadni diplomat, osvrćući se na pregovore dviju najvećih libijskih frakcija koje su navodno na rubu dogovora o uspostavi vlade nacionalnog jedinstva.

Riječ je o dvije grupe koje sebe smatraju legitimnim vladama – ona radikalna, kontrolira Tripoli, a ona sekularnija, koju priznaje dio međunarodne zajednice, udružila u Tobruku na krajnjem istoku Libije, blizu granice s Egiptom.

Sklope li primirje i formiraju vladu nacionalnog jedinstva, a ne jednom su to već bezuspješno pokušavale, Libija bi dobila vlast s punim legitimitetom koja bi onda formalno mogla pozvati stranu silu ili više njih da joj pomogne u oružanoj borbi s ISIS-om.

Prema posljednjim najavama, potpisivanje sporazuma najavljeno je za sljedeću sedmicu, ali krajnje je neizvjesno hoće li do toga doći.

Italija je već skicirala plan intervencije u slučaju formiranja vlade nacionalnog jedinstva. Pozvala je na stvaranje evropske koalicije koja bi libijskoj vladi dala vojnu podršku, no uz izuzetak Britanije, o čemu piše Telegraph, nije jasno koje bi sve države bile članice takve koalicije.

– Mora postojati legitimna vlada i tražiti nad pomoć, nakon toga ćemo učiniti sve što je u našoj moći – kazao je jedan izvor u britanskoj vladi.

Najveće uporište

Francuski špijunski avioni Libiju nadlijeću već neko vrijeme ne bi li spoznali kolika je stvarna opasnost od džihadista odanih Abu Bakru al-Bagdadiju. Oni su najveće uporište našli na području Sirte, oko koje imaju nekoliko vojnih kampova, a preuzeli su i kontrolu nad tamošnjim naftnim postrojenjima.

Drugi veći komad teritorija drže u južnom pustinjskom dijelu Libije, a treći na zapadu države, zbog čega je Tunis prije desetak dana zatvorio državnu granicu.

Na zapadu je ISIL proteklih dana napredovao, a od srijede se njegove crne zastave vijore u Sabrathi, gradu s arheološkim nalazištima na UNESCO-ovom spisku svjetske baštine, koji je udaljen samo 66 kilometara od Tripolija. Strah da bi se u skorijoj budućnosti na njihovoj meti mogao naći i sam Tripoli postaje sve realniji.

Američki ministar odbrane Ash Carter kaže da njegova zemlja neće dopustiti da ISIL nađe utočište u Libiji.

– Borit ćemo se s ISIL-om gdje god se pojavio. Moramo ga uništiti na njegovom rodnom mjestu u Siriji i Iraku, ali činjenica je da je počeo metastazirati u drugim dijelovima svijeta. Borit ćemo se protiv njega svuda, što naravno uključuje i naše domovine – rekao je Carter.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara