menu Naslovna chevron_right
VijestiZdravlje

Konzumacijom lješnjaka izgubit ćete kilograme i sniziti nivo šećera u krvi

Urednik | 12. Septembra 2019.
Stotinu grama lješnjaka sadrži 628 kalorija, 60,75 g masti, 16,70 g ugljikohidrata, 9,7 g vlakana i 14,95 g proteina. Također sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, kao i kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, natrij i cink.

Lješnjaci su moćan antioksidant. Antioksidanti štite tijelo od oksidativnog stresa i pomažu u prevenciji bolesti poput karcinoma i bolesti srca. Također sadrže i proantocijanidin poznat po borbi protiv slobodnih radikala i sposobnosti liječenja infekcija urinarnog trakta.

Dobri su za vaše srce. U lješnjacima se nalaze vitamini i minerali koji čuvaju vaše srce. Za optimalno zdravlje srca preporučuje se veći unos monozasićenih masti koje se nalaze upravo u lješnjacima.

Također, pomažu u snižavanju holesterola.

Zbog velike koncentracije antioksidativnih spojeva, vitamina i minerala lješnjaci sprečavaju nastanak karcinoma. Vitamin E koji se nalazi u lješnjaku poznat je kao suplement za prevenciju karcinoma.

Lješnjaci pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi. Naime, istraživanje koje je uključivalo 48 osoba koje imaju dijabetes tipa 2 dokazalo je da su osobe koje su 12 sedmica koristile lješnjak kao međuobrok snizile nivo šećera u krvi.

Pomažu u borbi protiv gojaznosti jer su odličan stimulans za zdrav metabolizam. Naime, osobe koje konzumiraju veće količine lješnjaka brže gube kilograme zbog ubrzavanja metabolizma.

Proteini, vlakna i masnoće koje se nalaze u lješnjaku pružaju osjećaj sitosti, što sprečava prejedanje i duže će vas činiti sitim.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset