menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Kosovo: Opet prekinuta sjednica parlamenta

Urednik | 4. Avgusta 2017.

Konstitutivna sjednica kosovskog parlamenta, kojoj ne prisustvuju poslanici velike, tzv. ratne koalicije stranaka, ponovo je prekinuta.

Nastavak se očekuje  od  12 sati. Rok za konstituisanje kosovskg parlamenta je 7. avgust.

Ukoliko parlament bude do tada konstituisan, od datuma konstituisanja teče zakonski rok od 15 dana za formiranje nove vlade.

Koalicija PAN po Ustavu treba da predloži kandidata za predsjednika Skupštine. Prethodno je najstariji predsjedavajući Adem Mikulovci ponovo odredio petnaestominutnu pauzu, a nakon toga sjednica je nastavljena.

Ne zna se, međutim, kakve će poslijedice imati nedolazak poslanika velike koalicije koju čine stranke okupljenje oko Demokratske partije Kosova, čiji je kandidat za premijer Ramuš Haradinaj.

Jasno je, smatraju poslanici i javnost da velika ratna koalicija nedolaskom stvara novu konfuziji sa ciljem da odloži skupštinsko zasjedanje jer nema dovoljan broj poslaničkih glasova za formiranje parlamentarne većine i formiranje nove vlade.

Ova odluka velike koalicije, koja od saopštavanja rezultata vanrednih izbora tvrdi da ima neophodnu parlamentarnu većinu, smatra se neodgovornom tim prije jer za tri dana, 7. avgusta ističe rok za konstituisanje parlamenta i izbor predsjednika.

Prema kosovskom ustavu, koalicija ili partija sa najvećim brojem glasova kandiduje pedsjednika skupštine. Velika koalicija okupljena oko DPK jnamjeravala je da kandiduje aktuelnog predsjednika Kadrija Veseljija, ali pošto je bilo jasno da za to neće dobiti podršku, sjednica nije održana, a Veselji je kasno sinoć izjavio da će ta koalicija predložiti drugog kandidata.

Drugoplasirano Samoopredeljenje dbilo je sinoćni predlog Kadrija Veseljija o još jednom kandidatu za mjesto predsjednika Skupštine, ukoliko se istog dana glasa za Ramuša Haradinaja za premijera.

Nakon jučerašnje najave iz PDK-a da neće prisustvovati nastavku sjednice, mediji u Prištini i danas prenose najave da se poslanici ove stranke, kao i cijele koalicije neće pojaviti u sali.

Kao razlog za ovakvu odluku ponovo navode samovolju predsjedavajućeg Adema Mikulovcija, koji je, kako tvrde, samovoljno prekinuo sjednicu, a potom je samovoljno sazvao bez konsultovanja drugih stranaka, prenosi Lajmi.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset