Kostić pisao Sindikatu: Neću trpjeti neutemljene otpužbe

511
Ivan Kostić obratio se Sindikatu profesionalnih fudbalera u BiH nakon što se našao na listi ‘otpisanih’ u Slobodi.
Srbijanski internacionalac zbog navodnih neisplaćenih dugovanja želi napustiti Tušanj, a kap koja je na cijelu ovu priču dodatno dolila ulje na vatru su izjave predsjednika Slobode da je Kostić eskvirao utakmice.
Saopštenje koje je Kostić dostavio Sindikatu profesionalnih fudbalera u BiH prenosimo u cjelosti i bez korekcija:
“Kada je uprava FK “Sloboda”, samovoljno i bez ikakvog razumnog povoda i opravdanja, odlučila da se prema meni odnosi kao prema problemu, a ne kao prema dijelu kluba i sportskom profesionalcu, to sam prihvatio kao, nažalost, neizbježan dio ovog uzbudljivog i ispunjavajućeg poziva. Shvatajući da takva odluka nema veze sa onim što ovaj časni klub predstavlja niti sa njegovim navijačima, već sa malim brojem ljudi u upravi kluba, u borbi za svoja prava nisam posegnuo za onim najefikasnijim sredstvom – sudskom zaštitom, jer smatram da se problemi mogu rješavati i na bezbolnije načine. Pri svemu tome, od kluba nisam tražio ništa više od onoga što mi pripada ugovorom, niti sam na bilo koji način uslovljavao ovaj sportski kolektiv, koji sam u potpunosti doživio kao svoju kuću, ali nisam želio ni pristati na neravnopravan, i po mene i moju egzistenciju, štetan položaj.
Bio sam svjestan da rješenje tog problema može biti sporo, jer i u upravi FK “Sloboda” postoje činovnici koji vjeruju da su oni najvažniji u fudbalskom sportu i koji se ponašaju kao da navijači zbog njih dolaze na stadione, ali nisam mogao ni naslutiti da će se predstavnici kluba ponijeti nečasno i da će pasti ispod donje granice dostojanstva, dajući medijima saopštenje kojim me optužuju za neprofesionalizam i rad protiv interesa kluba, te za namiještanje utakmica. Svako ko barem malo razumije sport, razumjeće i to koliko je po razum uvredljivo optuživati igrača za nečasne radnje i namještanje rezultata, jer mi fudbaleri jednostavno nemamo toliku moć – ona leži upravo tamo odakle dolaze optužbe na moj račun.
Ja ne znam da li je uprava FK “Sloboda” namještala rezultate ili ne, kao igrač lojalan klubu bio bih sretan da nije, a povrh toga mi ne pada napamet optuživati nekoga bez valjanih dokaza. Ali mi također ne pada napamet prihvatati i trpjeti neutemeljene i , dokazima nepotkrijepljene, optužbe na vlastiti račun, pogotovo ne one koje izravno atakuju na moju čast. Kada sam klubu ponudio vansudsko i sporazumno rješenje problema, u čijem stvaranju ja nisam ni učestvovao, učinio sam to i zbog kluba i zbog sebe, jer nisam htio izlagati porodicu dodatnom stresu, koji nose sudski procesi, čak i kad je čovjek, kao ja u ovom slučaju, u pravu.
Ali preko ovako nečasnih postupaka i plasiranja neutemeljenih i izmišljenih optužbi od strane predsjednika kluba Senada Mujkanovića nemam namjeru tako lako preći, ne samo zbog zaštite vlastitog ugleda i časti, već i zbog drugih igrača, pogotovo onih mlađih, kojima primjerom moramo pokazati da oni nisu privatno vlasništvo nekih klupskih funkcionera i da takvi funkcioneri nisu svemoćni, mada se iz nekog razloga ponekad tako ponašaju. Zbog toga ću, u dogovoru sa Sindikatom profesionalnih fudbalera u BiH, ovaj problem rješavati tamo gdje ni Mujkanovićeve ni moje lične impresije nemaju nikakvu težinu i gdje samo činjenice imaju značaj”, stoji na kraju saopštenja.

sportsport.ba / NM

Komentari

komentara