menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoRegija i SvijetVijesti

Kovač: Granica između BiH i Hrvatske je definirana, nema potrebe otvarati Pandorinu kutiju

Urednik | 20. Februara 2018.
Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač i zamjenica predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nermina Kapetanović predvodili su jučerašnji sastanak u Sarajevu na kojem je potvrđeno da će se nastaviti raditi na unapređenju bilateralnih odnosa i da je Hrvatska spremna aktualizirati otvorena pitanja dviju zemalja među kojima je pitanje državne granice.

U tom pogledu nakon sastanka Kovač je izrazio stav da pitanje državne granice ne treba otvarati jer je to „pandorina kutija“.

– Postoji Ugovor o državnoj granici između BiH i Hrvatske koji su krajem ‘90-tih godina potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović i koji se primjenjuje od dana potpisivanja. To funkcionira i granica je definirana, pa prema tome nema smisla to otvarati – navodi Kovač.

Uvjeren je da bi otvaranje pitanja državne granice bilo štetnije za Bosnu i Hercegovinu nego za Hrvatsku.

Konačnu odluku o navedenom pitanju, smatra Kapetanović, trebale bi donijeti  Vlada Hrvatske i Parlamentarna skupština BiH, koje inače održavaju periodične susrete tokom godine.

– Naglasila bih da Ugovor nije ratofikovan ni u Hrvatskom saboru ni u Parlamentarnoj skupštini BiH. Mislim da je dobro što smo razmijenili stavove o pitanju državne granice, koje ćemo morati riješiti s obzirom na poruku koja dolazi iz Strategije za zapadni Balkan u kojoj stoji „da države kandidatkinje moraju riješiti međusobne sporove prije ulaska u EU“. U konačnici mislim da će se Hrvatski sabor i Parlamentarna skupština BiH dogovoriti i nadam se da neće biti potrebna arbitraža – kaže Kapetanović.

Pozitivan znak u rješavanju pitanja državne granice smatra da predstavlja i današnji sastanak Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora i Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojem je Kovač ukazao kako se Ugovor o državnoj granici između BiH i Hrvatske može raskinuti.

– To je moguće otkazivanjem – da jedna od dviju strana verbalnom notom otkaže taj Ugovor. Treba biti svjetan konsekvenci tog čina i ponavljam ne vidim da je to realno i racionalno te predlažem da se bavimo pitanjima koja su problematična za život ljudi u Hrvatskoj i BiH – poručio je Kovač, koji od nadležnih aktera u BiH očekuje da provedu Odluku Ustavnog suda o Izbornom zakonu BiH odnosno da dođe do izmjena Izbornog zakona koje će omogućiti ravnopravnost svih naroda i formiranje vlasti nakon izbora.

Posjeta delegacije Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora nastavljena je sastankom s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, dok će danas biti upriličen susret s članovima Predsjedništva BiH i Međureligijskog vijeća u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset