menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Kuća ugrožene porodice iz Kalesije obnovljena zahvaljujući donaciji Jusuf-ef. Latifovića

Urednik | 16. Februara 2020.

Kuća ugrožene porodice iz Kalesije obnovljena zahvaljujući donaciji Jusuf-ef. Latifovića Jusuf-ef. Latifović iz Prnjavora, porijeklom od Zvornika, finansirao je rekonstrukciju kuće socijalno ugrožene porodice Mujkić iz Kalesije.Mukama dvoje djece porodice Hatune Mujkić iz sela Maske, općina Kalesija, koji su živili u teškoj oskudici u trošnoj i lošoj kući došao je kraj! Oni su danas uselili u novu kuću od 90 kvadrata koju im je renovirao dobrotvor Jusuf-ef. Latifović.

Poslije potresne priče od jednog prijatelja o strašnim uslovima u kojima djeca odrastaju, Jusuf-ef. je odlučio da uzme rješenje problema u svoje ruke. “Ova porodica do danas je živila u nehumanim uslovima.Odlučio sam u dobroj namjeri da se pomogne, u ovom slučaju porodici Mujkić, i njihovoj djeci, kojima je pomoć bila neophodna, a sve s ciljem da ova porodica ima koliko toliko uslovan život, a djeca da imaju normalno detinjstvo i život”, rekao je Latifović.

“Živili smo u katastrofalnim uslovima. U prizemlju je ulazila voda u kuću, zidovi su stalno bili mokri, gmizavci su hodali u kući. Dosta je bilo vlage, prostorije su bile neuslovne, i kupatilo je bilo neuslovno. Kuća sada ne može da se prepozna.Obraćali smo se mnogima da nam pomognu, ali nema pomoći dok Allah ne odredi, a nama je odredio ovog dobrog čovjeka efendiju Jusufa koji je riješio naš probloem. Čuli smo od mnogih da je mnogima pomogao, da je mnogima spasio živote, mnoge nahranio, zato smo se odlučili da njemu pokucamo na vrata. Danas moja djeca razgledaju svoj novi dom i planiraju gde će im biti sobe. Da mu dragi Allah podari sve što poželi” priča majka Hatuna.

Ovo je samo jedno u nizu djela koje je Jusuf-ef. realizirao prema onima kojima je pomoć drugog neophodna, te na polju vakufa za potrebe Zajednice. „Svjestan sam da je moje samo ono što dadnem, a ono što ostane kod mene i nije moje. Ponosan sam na porodicu koja me nije sprečavala da činim hajrate, a posebno sam ponosan na uspjeh u odgoju djece, na čemu sam posebno zahvalan svojoj hanumi Hati. Oni su hvala Allahu danas uspješni ljudi na svim poljima. Među njima su inžinjeri arhitekture, elektro tehnike, inžinjeri raznih struka, profesori, diplomirani kriminalisti, magistri, efendije“ ističe efendija Latifović. te nastavlja: „Svoj imetak, novac kao i firmu, dao sam kako bih spasio Bošnjake, muslimane, od progona i ubijanja u Prnjavoru“.

Mnoge džamije, mesdžide, infrastrukturu islamske zajednice, kao i povratničke porodice, je pomogao. Konstantno ima pet porodica, unazad 19 godina, koje su u potrebi drugoga, kojima svakog mjeseca uplaćuje određenu sumu novca za njihove potrebe, a do sada je stipendirao veliki broj učenika i studenata. Danas ima studenata i učenika medrese kojima redovno uplaćuje stipendije. Kao jedan od najvećih vakifa našeg doba, uložio je mnogo truda i sredstava u rad Islamske zajednice BiH, a učestvuje u formiranju, razvoju i djelatnostima naših organizacija i udruženja. Uvijek ističe da mu je pored porodice na prvom mjestu država Bosna i Hercegovina, bošnjački narod, vjera, kultura, tradicija i običaji.

Radio Bet / Izvor: Damir Babajić

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset