menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Kula “Zmaja od Bosne” večeras u roze boji: Povod je Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Urednik | 18. Oktobra 2018.

Predsjednica Udruženja – žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Zmajice” Gradačac , Zijada Zrnić, bila je gost jutarnjeg programa Bet Radija.

Oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma dojke, a roza boja simbol borbe. Borbe žena koje vode bitku sa opakom bolešću, sa karcinomom.

Ovim povodom razgovarali smo o aktivnostima koje Udruženje planira realizirati u našem gradu.

“Članice Udrženja došle su na ideju da ove noći osvjetle u roze boju našu ljepoticu, kulu Husein- kapetana Gradaščevića ” Zmaja od Bosne”, koja predstavlja nacionalni spomenik BiH. Roza boja je simbol borbe protiv karcinoma dojke, a večerašnji prizor poslati će najljepšu sliku Gradačca u cijeli region. , istakla je Zijada.

Proteklog mjeseca, ” Zmajice” su učestvovale na trci Race for the Cure koja se održala u Sarajevu 30.09.2018.
” Sva prikupljena sredstva od tih registracija predviđena su za besplatne mamografske preglede , kao i paketići za svaku operisanu ženu koja boluje od karcinoma dojke”, rekla je Zijada Zrnić

Kako bi ukazali na potrebu prevencije od ove opake bolesti , članice Udruženja, 23 oktobra organizovati će tradicionalnu šetnju kroz naš grad.

Mjesto okupljanja je trg Alije Izetbegovića u 16 sati, a potom će se okupljeni zaputiti prema sportskoj dvorani Gradačačkog sajma, gdje će se u 17 sati održati okrugli sto na temu borbe protiv karcinoma dojke.

Članovi okruglog stola biti će:
dr. Hasan Osmić – specijalista radijacijske onkologije
dr. Jasmina Alidžanovic – načelnica onkologije
dr. Sanida Azabagić -iz Centra za dojku

Povodom 24. oktobra, međunarodnog dana borbe protiv karcinoma dojke, JZU Dom zdravlja Gradačac organizuje predavanje na temu: Prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke. Na ovu temu predavanje će održati dr. Adil Atić, spec. radiolog. Predavanje je u srijedu 24. oktobra 2018. godine u 12,00 sati u Edukativnom centru JZU Dom zdravlja Gradačac. Iz ove javne zdravstvene ustanove pozivaju sve zainteresovane građane da dođu i informišu se o ovoj opakoj bolesti.

Radio Bet

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset