Kvalitet zraka ponovo narušen u BiH

414

Tokom jučerašnjeg dana kvalitet zraka je bio ozbiljno narušen u svim gradovima Federacije BiH u kojima Federalni hidrometeorolški zavod vrši mjerenja i iz kojih prikuplja podatke drugih operatera.

Rezultati mjerenja od ponedjeljka pokazuju da je na svim mjernim mjestima, osim Ivan-sedla, došlo do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti za barem jedan polutant. Koncentracije lebdećih čestica su najviše vrijednosti dostizale u: Živinicama, Tuzli, Sarajevu i Zenici. Koncentracije sumprodioksida u zraku su prekoračile propisane granične vrijednosti na mjernim mjestima u Živinicama, Zenici i Tuzli, i na dva mjerna mjesta u Sarajevu.

U Sarajevu su zabilježena i prekoračenja graničnih vrijednosti azotnog dioksida. U Sarajevu je tokom jučerašnjeg dana došlo do porasta koncentracija svih mjerenih polutanata u odnosu na prethodni dan, dok su u ostalim mjestima te vrijednosti ostale na istom nivou. Jedino je u Jajcu jučer zabilježen trend smanjenja zagađenja.

Jutros do 8.00 sati na najvećem broju mjernih mjesta uočeno je značajnije poboljšanje kvaliteta zraka i stanje je trenutno zadovoljavajuće – koncentracije polutanata su u uglavnom u okvirima propisanih vrijednosti. Ovo se ne odnosi na mjerna mjesta u Tuzlanskom kantonu gdje su i jutros zadržani isti trendovi kao i jučer. U toku današnjeg dana kao i sutra, očekuje se ponovni porast koncentracija zagađujućih materija i prekoračenja dnevnih propisanih graničnih vrijednosti za pojedine polutante.

Meteorološki prognostički modeli predviđaju od petka značajnije promjene vremena i destabilizaciju atmosfere što bi trebalo da dovede do poboljšanja stanja kvaliteta zraka u većem dijelu zemlje. Za sprovedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije. Za savjetovanje o ponašanju građana u takvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije, saopćeno je iz FHMZBiH.

Komentari

komentara