Lars-Gunnar Wigemark: Čuo sam za Gradačac, poznati ste po svojim proizvodima, prije svega zbog šljive! (VIDEO)

518

Danas u Gradačcu održanim forumom nastavljen je Projekat o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede, koji realizuje Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR). Na forumu se okupio veći broj poljoprivrednika i predstavnika udruženja iz Gradačca ali i okolnih gradova i općina.

Na forumu su se obratili pored zvaničnika EUSR i Delegacije EU u BiH, također i stručnjaci iz EU, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, čije je iskustvo u procesu EU integracija relevantno za BiH i koji mogu dati odgovor na ključna pitanja koja su adresirana iz publike.

Tokom otvorenog dijaloga na forumu razgovaralo se o trenutnom stanju u bh. poljoprivredi kao i izazovima i prilikama koje se pružaju na putu ka EU.

Zaključeno je da bi poljoprivrednici trebali što više da se institucionalno organizuju i uspostave dijalog sa vlastima od lokalnog do državnog nivoa.

U sklopu posjete Općini Gradačac, Općinski načelnik Edis Dervišagić i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark razgovarali su o trenutnim aktuelnim temama gdje je predstavljen i koncept razvoja privrede kao i aktuelni i budući projekti na području općine Gradačac.

Ovo je bila prilika za obraćanje i neposredan razgovor između predstavnika Delegacije EU u BiH, poljoprivrednih proizvođača, udruženja, zadruga, profesionalaca i kompanija u lancu poljoprivredne proizvodnje.

 

 

(A.H/E.O)

 

Komentari

komentara