Lideri regije u Mostaru uoči privrednog sajma

331

Uoči otvaranja Mostarskog sajma, večeras su u grad na Neretvi stigli regionalni lideri: predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, hrvatski premijer Andrej Plenković i novoizabrani predsjednik i aktualni premijer Srbije Aleksandar Vučić. Njihov domaćin je član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Razgovara se o brojnim temama, aktualnim za našu regiju, od evropske perspektive, Zapadnog Balkana do situacije u Agrokoru.

Vučić i Čović za unaprjeđenje saradnje BiH i Srbije

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i premijer Srbije Aleksandar Vučić najavili su ponedjeljak u Mostaru kako će predano raditi na očuvanju ekonomskih i političkih odnosa dviju zemalja.

Čović je čestitao Vučiću na pobjedi na izborima za predsjednika Srbije, kazavši kako mu je velika čast da je Vučić dan nakon izbora došao u Mostaru, gdje će u utorak prisustvovati otvaranju Međunarodnog sajma privrede.

Izrazio je uvjerenje kako će ovakvi susreti dati doprinos smirivanju stanja u regiji, jer će se više pričati o gospodarskim temama i integracijskim procesima koje zajednički zagovaraju obje zemlje.

Vučić je istaknuo kako će na mostarskom Sajmu ove godine biti više kompanija iz Srbije nego do sada, dodavši kako je ekonomska saradnja od iznimnog značaja za cijelu regiju.

“Dogovorili smo da našu saradnju na svim poljima unapređujemo jer uspjeh naše suradnje znači bolju budućnost za sve naše narode. Neće nam biti lako, ali vjerujem da svi razumijemo što nam je posao. Bolje i da svakog dana razgovaramo i pregovaramo nego da nam se bilo kakvo zlo dogodi “, poručio je Vučić.

Srbijanski premijer dodao je kako je krajnje vrijeme da se svi okrenemo budućnosti.

 

Ivanić – Vučić: Moramo raditi na unaprjeđenju srpsko-bošnjačkih odnosa

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i premijer Srbije Aleksandar Vučić u ponedjeljak navečer u Mostaru razgovarali su o odnosima dviju zemalja.

“Razgovarali smo o odnosima BiH i Srbije, i zaista mislim da se na tom planu moraju napraviti ozbiljni iskoraci. To sam već danas ranije rekao da je ključni izazov na bošnjačkim liderima da kažu jesu li za to da se odnosi popravljaju ili nisu”, izjavio je nakon sastanka Ivanić.

Vučić je prije početka sastanka izjavio kako je uvijek spreman za razgovor i inzistira na razgovoru.

“Mora se razgovarati. Nekada jednom nije lako, nekada drugom. Meni je važno da unapređujemo srpsko-bošnjačke odnose i to nisam krio u predizbornoj kampanji. Ponosan sam na ogroman broj glasova koji smo dobili i ostvarili uvjerljivu pobjedu u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, jer to pokazuje da građani žele čuti što možemo uraditi po pitanju srpsko-bošnjačkih odnosa”, poručio je srbijanski premijer i novoizabrani predsjednik Srbije.

Svaki razgovor je ljekovit, ustvrdio je Vučić, dodavši kako je najvažnije da srpski i bošnjački narod žive u miru te da je budućnost srpskog i bošnjačkog zajednička.

Dodik: Sastanak regionalnih lidera prilika da se unaprijede međusobni odnosi

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Mostaru da je okupljanje regionalnih lidera na Sajmu privrede u tom gradu prilika da oni sagledaju medjusobne odnose i pokušaju da ih unaprede.

Dodik je ocijenio da je važno i to što se Aleksandar Vučić pojavio u Mostaru samo dan poslije predsjedničkih izbora u Srbiji.

“Mislim da će ovo biti prilika da se sva ta pitanja međusobnih odnosa sagledaju i podignu na jedan viši nivo”, rekao je Dodik.


Čović i Vujanović: Saradnja BiH i Crne Gore primjer u regiji

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenili su u ponedjeljak u Mostaru pozitivnom saradnja dviju zemalja, naglasivši kako je ta saradnja i sadržajna, i prijateljska, i nesumnjivo dobar primjer u regiji.

Vujanović je doputovao u Mostar u povodu Međunarodnog sajma privrede Mostar 2017, koji će se održati od 4. do 8. aprila.

“Razgovarali smo prvenstveno o gospodarskim temama i ono što se može očekivati je to da ćemo na razini Predsjedništva BiH imati barem jedanput u mjesec dva međusobnu komunikaciju s predsjednikom Crne Gore, kako bi održali pravi prijateljski i pozitivan odnos, i stvorili klimu dobrog ozračja koje se može prenijeti na cijelo područje “, izjavio je Čović nakon sastanka.

Također je čestitao Vujanoviću na završnom činu prijema Crne Gore u NATO što će, kako je rekao, uveliko pomoći i putu BiH. Vujanović je iskazao zadovoljstvo odnosnom dviju zemalja, kazavši kako su ti odnosi dobar primjer u regiji.

“Razgovarali smo o privrednim temama jer mi smo ovdje da ponudimo bolji ekonomski ambijent, nova radna mjesta i bolji životni standard”, kazao je Vujanović, dodavši kako Crna Gora i BiH imaju prostora za suradnju i da je svaki sastanak u funkciji te saradnje.

Izrazio je zadovoljstvo održavanjem mostarskog Sajma jer, kako je kazao, to je nova potvrda snažne ambicije zaprivrednu saradnju, ali i doprinos boljoj ekonomskoj suradnji BiH i Crne Gore.


Plenković u Mostaru: Želimo ubrzati put BiH u EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u dvodnevni posjet Mostaru, gdje se danas sastao sa hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Čović je u izjavi za novinare kazao da je sa Plenkovićem u kratkom razgovoru prošao kroz ključne teme i da vjeruje kako će se sutra iz Mostara i iz Bosne i Hercegovine poslati dobre poruke.

„Vjerujem da ćemo od sutra moći poslati dobru poruku iz Mostar i Bosne i Hercegovine, da političke teme ostanu u sjeni gospodarskih tema. U tom duhu želim da se provede ovih pet, šest dana u Mostaru“, kazao je Čović, navodeći kako će Sajam gospodarstva Mostar 2017, koji se održava u partnerstvu sa Republikom Hrvatskom, otvoriti Plenković.

Plenković je naglasio kako mu je zadovoljstvo boraviti u Mostaru i otvoriti jubilarni 20. Sajam privrede Mostar.

„Uvjeren sam da će i ovaj Sajam doprinijeti daljnjem jačanju privredne saradnje, trgovinske razmjene i ulaganja hrvatskih kompanija u BiH. Ono što također očekujem da tokom boravka u Mostaru večeras i sutra vodimo razgovore i o evropskom putu BiH“, rekao je Plenković.

 

 

Susreti visokih bh. zvaničnika i gostiju iz regije upriličeni su uoči početka 20. međunarodnog sajma privrede – Mostar 2017, koji će trajati od 4. do 8. aprila. Mostarski sajam još jednom se potvrđuje kao mjesto okupljanja regionalnih lidera koji na tom mjestu traže način za ekonomski oporavak i otvaranje što većeg broja radnih mjesta. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma u Mostaru je Republika Hrvatska.

(BHRT)

Komentari

komentara