LIJEKA NEMA: Zika virus globalna prijetnja, posljedice bi mogle biti pogubne

786

Bolest povezana sa Zika virusom koji se proširio u Latinskoj Americi predstavlja globalnu prijetnju po zdravlje čovječanstva i potrebno je da se svijet ujedini u reakciji, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Stručnjaci su, kako piše BBC, zabrinuti da se virus širi brzo i daleko. Posljedice bi mogle biti pogubne.

Infekcija je povezana s mikrocefalijom, oboljenjem zbog kojeg se bebe rađaju s nedovoljno razvijenim mozgom i malom glavom.

Jučerašnje upozorenje WHO-a stavilo je Zika virus u istu kategoriju s ebolom, što znači da će istraživanja i pomoć biti hitni i urgentni kako bi se borilo protiv infekcije.

U Brazilu je od oktobra zabilježeno strašnih 4.000 slučajeva mikrocefalije kod novorođenčadi, samo u Brazilu.

Čelnica WHO-a Margaret Chan nazvala je Ziku „izvanrednim događajem“, koji zahtijeva koordinirani odgovor. Dodala je kako je prioritet zaštititi trudnice i njihove bebe, kao i kontrolirati komarce koji prenose virus.

Njen savjet trudnicama je sljedeći: odgodite putovanja u područja koja su pogođena virusom, odmah potražite savjet liječnika ukoliko živite u tim područjima te se hitno adekvatno zaštitite od ujeda komaraca.

WHO se prethodno suočio s velikim kritikama jer je predugo čekao da proglasi javnu uzbunu zbog ebole.

Trenutno ne postoji vakcina niti lijek da se zaustavi Zika virus. Jedini način je da se osoba zaštiti od ujeda aedes komarca koji prenosi infekciju.

Očekuje se da će se Zika proširiti eksplozivno diljem i Južne i Sjeverne Amerike: zasad je u 20 zemalja zabilježena zaraza. Većina ljudi ima malo ili nimalo simptoma, no kod pojedinih osoba zabilježeno je rijetko oboljenje (paraliza) koje se zove Guillain-Barre sindrom. Trudnice i nerođena djeca u najvećoj su opasnosti.

„Dug je put pred nama. Baš kao i s ebolom, Zika je pokazao koliko je čovječanstvo ugroženo zbog infektivnih bolesti i uništenja koje one oslobađaju. Zajedno s urgentnim odgovorom koji Zika zahtijeva, moramo napraviti jasne reforme, ojačati sisteme zdravstva i uspostaviti proaktivnu agendu istraživanja kako bi globalni sistemi postali otporni na prijetnje budućih pandemija“, kazao je dr. Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trusta, piše Bportal.

(Bet Radio)

Komentari

komentara