menu Naslovna chevron_right
LifestyleZdravlje

Ljubljenje jača imunitet i smanjuje stres

Urednik | 1. Februara 2017.

Čim se usne priljube jedna na drugu neminovno dolazi do razmjene bakterija između vas i partnera, a naučnici vjeruju da upravo razmjena tih novih bakterija jača imunitet. Količina koja se razmjeni izuzetno je mala tako da tijelo bez problema može da razvije odbranu protiv novih bakterija i tako dodatno ojača naš imunitet.

Ljubljenje je dobro za vaše zube Postoji razlog zašto ih zovemo vlažnim poljupcima – ljubljenje podstiče proizvodnju pljuvačke, koja potom bukvalno može da opere bakterije sa vaših zuba.

Ljubljenje sagorjeva kalorije Iako nije baš toliko efikasno kao i odlazak u teretanu, ljubljenjem možemo da potrošimo do 6 kalorija po minutu a takođe ojačavamo i brojne mišiće na licu. Ljubljenje nas oslobađa stresa Osjećaj relaksiranosti ne dolazi samo iz vaše glave.

Studija sprovedena 2009. godine mjerila je nivo hormona stresa kortizola kod studenata prije i poslije poljupca. Nakon poljupca nivo kortizola u tijelu znatno je smanjen i kod žena i kod muškaraca i to u znatnoj mjeri nego da su se samo držali za ruke.

Ljubljenje smanjuje simptome alergije Ukoliko mislite da je vaše kijanje rezultat alergije, najbolje bi bilo da razmjenite par poljubaca sa partnerom pošto ljubljenje smanjuje nivoe proteina IgE koji aktivira kijanje i sve ostale neprijatnosti koje alergija sa sobom nosi.

 

 

 

 

(Nezavisne)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset