Lovrinović i Sarajlić razgovarali sa predsjednicom Vlade Srbije

147
Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Nikola Lovrinović i Asim Sarajlić razgovarali su u Beogradu s predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić.

Premijerka Brnabić upoznala je goste s aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srbiji, odnosima Republike Srbije s NATO-om, kao i s tokovima regionalne saradnje.

Premijerka Brnabić naglasila je značaj dobrih odnosa među zemljama u regionu zapadnog Balkana, te dodala da se Srbija, u duhu dobrosusjedstva, želi dodatno angažirati na unapređenju svih oblika saradnje, posebno na planu ekonomije.

Posebno se razgovaralo o politici vojne neutralnosti Republike Srbije, koja, kako je rekla premijerka Brnabić, ne predstavlja smetnju za saradnju s NATO-om, ali ni sa zemljama koje nisu članice Alijanse.

Lovrinović i Sarajlić boravili su u zvaničnoj posjeti institucijama Republike Srbije zajedno s članovima Komiteta za odbranu i sigurnost i Potkomiteta za buduće sigurnosne i odbrambene kapacitete PSNATO-a.

U okviru boravka u Srbiji, članovi PSNATO-a posjetili su Komandu Riječne flotile Kopnene vojske Srbije u Novom Sadu. Tokom posjete komandant ove flotile, kapetan bojnog broda Andrija Andrić sa saradnicima upoznao je goste s misijom, zadacima i aktivnostima u odbrani teritorije i plovnih puteva, te podrške civilnim vlastima u slučaju prirodnih nepogoda, industrijskih i drugih nesreća.

Za goste iz PSNATO-a u luci Novi Sad izvedena je i pokazna vježba mogućnosti Riječne flotile – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara