menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoPreporukeRegija i Svijet

Magija tehnologije: Električnu energiju uskoro bismo mogli proizvoditi disanjem

Urednik | 29. Avgusta 2017.

Naučnici stalno pokušavaju da osmisle novi način proizvodnje električne energije iz najrazličitijih izvora, te bismo tako uskoro električnu energiju mogli proizvoditi jednostavno disanjem.

Studija objavljena u časopisu “Science” opisuje niti napravljene od ugljičnih nanocijevi, koje proizvode elektricitet prilikom istezanja. Ideja koja stoji iza ove studije prilično je jednostavna, a grupa naučnika iz Kine i SAD-a proizvela je skup nanocijevi od kojih su ispleli nit, sličnu staroj rastezljivoj žici za telefon.

Upravo ta rastezljivost zaslužna je za stvaranje elektriciteta. Kad se nit rastegne, rastezanje i trenje oslobađaju naboj iz nanocijevi. Kako bi taj naboj pretvorili u električnu energiju, naučnici su uronili konop u vodu obogaćenu ionima.

Tokom eksperimenta uspjeli su da stvore više od 40 džula energije, ali je ona bila prilično nestabilna. Osim toga, nezgodno je cijelo vrijeme “navlačiti” niti pod vodom.

Zato su testirali različite moguće verzije primjene. U jednom slučaju objesili su niti između bove i utega i uronili u more te prepustili valovima da rastežu niti i stvaraju elektricitet.

Naučnici su isprobali i primjenu njihovih niti u izradi odjeće. Tako su uspjeli pokazati kako je moguće uplesti nanocijevi u tkaninu i iskoristiti kretanje ili čak disanje za proizvodnju male količine energije.

Ko zna, možda ćemo u budućnosti puniti naše nosive i pametne uređaje zahvaljujući majici koja proizvodi električnu energiju.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset