menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Makedonija dobila vladu

Urednik | 1. Juna 2017.
Makedonsko Sobranje u srijedu navečer je sa 62 glasa za, 44 protiv i pet suzdržanih, izabralo novu Vladu Makedonije.

Kabinet novog premijera Zorana Zaeva, lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), imat će 25 ministara, od kojih će 10 biti bez portfelja, prenosi Tanjug.

Nova makedonska Vlada imat će i tri vicepremijera – Bujara Osmanija, koji će biti zadužen za europske poslove, Koču Andjuševa, koji će biti nadležan za ekonomska pitanja i Hazbija Liku, kome je pripala oblast političkog sistema i odnosa između zajednica.

Vlada je izabrana u srijedu nešto prije ponoći, kada je isticao zakonski rok za njeno izglasavanje.

Prije glasanja Zaev je istaknuo da će njegova vlada raditi na jedinstvu zemlje.

On je istaknuo da će raditi na ekonomskom napretku države i da će se truditi da razvije konstruktivnu suradnju s oporbom.

Bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski rekao je da će ta stranka pažljivo pratiti rad nove parlamentarne većine.

On je dodao da VMRO neće bojkotirati rad parlamenta i da će biti konstruktivna oporba.

Vlada Zorana Zaeva formirana je više od pet i poj mjeseci nakon izvanrednih parlamentarnih izbora na kojima je VMRO-DPMNE osvojio dva mandata više od SDSM-a, ali nije uspio dobiti podršku albanskih zastupnika i osigurati parlamentarnu većinu.

Zbog opstrukcija VMRO-DPMNE u formiranju nove vlade Makedonija je zapala u političku krizu, a situacija je eskalirala 27. travnja kada su pristalice te stranke upale u makedonski parlament ozlijedivši pri tome desetke osoba.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset