menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Makedonija: Zaev dao rok od 10 dana Ivanovu da mu dodijeli mandat

Urednik | 29. Aprila 2017.
Zaev je zatražio od bivšeg predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog da do utorka, 2. maja preda dužnost novoizabranom predsjedniku parlamenta Talatu Džaferiju.

Džaferi je  najavio formiranje stabilnih i funkcionalnih institucija i poželio brz oporavak poslanicima i policajcima, koji su povrijeđeni u jučerašnjim incidentima u Sobranju.

Džaferi je istakao da je stuacija u Makedoniji takva da traži brzo formiranje novih institucija koje će biti funkcionalne, stabilne i u skladu sa zakonima.

SDSM i stranke iz albanskog bloka izabrali su juče za predsjednika parlamenta Džaferija, člana Demokratske unije za integraciju i nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije.

Nakon izbora Džaferija grupa pristalica građanske inicijative “Za zajedničku Makedoniju” upala je u zgradu parlamenta, demolirala prostorije i napala poslanike vladajuće koalicije.

Policija je saopštila da je u neredima povrijeđeno više od stotinu osoba i da je pričinjena ogromna materijalna šteta.

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Agim Nuhiu smijenio je danas šefa operativnog šataba MUP-a i direktora Biroa za javnu bezbjednost Mitka Čavkova zbog sinoćnjih dešavanja u Sobranju.

U Makedoniji je trenutno mirno. Jake snage policije nalaze se oko zgrade Sobranja, a započelo je i uklanjanje šatora koji su tokom protekle noći postavili demonstranti.

Pristalice pokreta “Zajedno za Makedoniju” i večeras su protestvovale protiv takozvane “tiranske platforme” političkih partija makedonskih Albanaca.

Tokom okupljanja ispred kancelarije Evropske unije u Skoplju, oni su poručili da se ne odriču vanrednih parlametnarnih izbora na kojima će građani odlučiti kome će dati mandat da upravlja državom.

(Klix)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset