Makedonski premijer Zaev stigao u službenu posjetu BiH

364

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev doputovao je danas poslijepodne u službenu posjetu BiH, a na sarajevskom aerodromu uz počasni kordon dočekao ga je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić će dočekati svog makedonskog kolegu ispred zgrade institucija BiH u nedjelju ujutro, nakon čega će biti održani razgovori, a bit  će održan i susret članova delegacije Vijeća ministara BiH s članovima delegacije Vlade Republike Makedonije.

Tom prilikom je predviđeno potpisivanje dvaju sporazuma.

Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije potpisat će Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Republike Makedonije.

image
Zaev će se sastati i sa članovima Predsjedništva

Program kulturne saradnje Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Republike Makedonije potpisat će Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, i Robert Alagjozovski, ministar kulture Republike Makedonije, prenosi Fena.

Nakon toga planiran je sastanak s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne  skupštine BiH, te odvojeni sastanci ministara Vijeća ministara BiH i ministara Vlade Republike Makedonije.

Premijer Zaev susrest će i s članovima Predsjedništva BiH.

Po završetku susreta u Sarajevu, premijer Zaev otići će u Rotimlje kod Stoca gdje će položiti vijenac na spomen-obilježje tragično stradalom predsjedniku Makedonije Borisu Trajkovskom i članovima njegove pratnje.

Kako je najavljeno, predsjedavajući Zvizdić i premijer Zaev će navečer   prisustvovati manifestaciji “Mostar Peace Connection” i potpisati Mostarsku povelju mira.

 

oslobodjenje.ba

Komentari

komentara