Manifestacija “Noć knjige” u Biblioteci u Sarajevu

341

Manifestacija “Noć knjige”, koju organizuje Javna ustanova (JU) Biblioteka Sarajeva danas će biti održana u Sarajevu. Ova manifestacija, koja se održava širom svijeta i u regionu, uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, događaj je koji bi trebao da svojim raznovrsnim sadržajima podiže svijest o važnosti čitanja, te značaju knjige i pisane riječi.

U fokus je stavljen “čitatelj”, a program je koncipiran tako da su čak i autori koji će učestvovati u programu – čitatelji i korisnici biblioteke.

Biblioteka će predstaviti buduće projekte i planove i te poziva sve čitaoce i sve ljubitelje književnosti da se pridruže i budu kreatori ovog programa.

Prvi dio “Noći knjige” biće posvećen poeziji, a program će započeti predstavljanjem “Stiholjuba”, projekta kojim ove godine počinje obilježavanje Svjetskog dana poezije.

Poeziju će čitati pobjednik ovogodišnjeg “Stiholjuba” Goran Vrhunc, te korisnici biblioteke, gosti i svi ostali koji budu željeli.

U nastavku večeri biće održan razgovor sa mladim autorima Lejlom Kalamujić, Elmom Porobić, Borisom Lalićem i Hamzom Hodžićem o njihovom književnom stvaralaštvu, ali i o temama kao što su knjiga, čitanje i biblioteka.

Na kraju večeri manifestaciji će se pridružiti mlada generacija književnih kritičara i teoretičara književnosti.

Đorđe Krajišnik, Edin Salčinović iz Oslobođenja, te Mirnes Sokolović i Haris Imamović iz književnog časopisa SIC bavit će se “Autonomijom književnosti”.

Manifestacija počinje u 19 sati u Multimedijalnom centru “Mak” .

 

 

 

BHRT

Komentari

komentara