menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Marš mira 2017, poruke mira i suživota

Urednik | 5. Juna 2017.

Organizatori ovogodišnjeg “Marša mira 2017” pozvali su jučer sve zainteresirane da se prijave za učešće u ovom događaju kojim se šalju poruke mira i suživota, ali i opominje da se poginuli i stradanja neće zaboraviti.

Marš mira, dio je obilježavanja godišnjice pada Srebrenice i genocida nad Bošnjacima u tom bosanskohercegovačkom gradu, saopćeno je iz Pres-službe “Marša Mira 2017”.

Ljeta 1995. godine veliki broj Bošnjaka iz ovog grada je pokušao izbjeći smrt zaputivši se opasnim stazama prema Tuzli. Iza njih su bile godine opsade, napada, gladi i žeđi, a oko njih meci, granate i neprijatelji koji su pucali na njih.

Mnogima je bila takva sudbina i sada njihovi nišani opominju na ono šta je bilo. Mali broj Srebreničana uspio se spasiti uputivši se Maršem smrti stigavši u Nezuk, na slobodnu teritoriju – podsjetili su u saopćenju organizatori obilježavanja 22. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Kako se stradanja ne bi zaboravila svake godine preživjeli na tom putu s prijateljima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i svijeta kreću na Marš mira da pokažu da su mjesta stradanja sveta mjesta jer se, koračajući tim stazama, prođe pored više od 40 masovnih grobnica.

 

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset