menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojeno

Maske su pale: Mladen Ivanić – neodoljiv, a opasan, sladak ali smrtonosan

Urednik | 9. Januara 2017.

Maske su pale. Mladen Ivanić je, uprkos njegovom blagom i prijateljskom izgledu, sve samo ne prijateljski raspoložen prema državi. Ta njegova karakterna osobina najbliža je u životinjskom svijetu osobini nilskog konja – neodoljiv, a opasan, sladak, ali smrtonosan.

Ipak, količina drskosti koju je proteklih dana u iskazivanju nepoštivanja institucija države Bosne i Hercegovine iskazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ozbiljnije posmatrače domaće političke scene nije pretjerano iznenadila. Radi se o kontinuitetu Ivanićeve politike od dana kada je preuzeo fotelju u najvišem tijelu izvršne vlasti Bosne i Hercegovine.

Samo nekoliko mjeseci prije Općih izbora 2014. godine na ovom smo portalu proveli anketu u kojoj su anketirani upravo Ivanića vidjeli kao najveću opasnost za jačanje BiH, veću i od Milorada Dodika.

U sedmicama iza nas to je došlo do izražaja kroz Ivanićev bezobrazni stav da političke tenzije dižu oni koji osporavaju 9. januar, a ne oni koji osporavaju odluku Ustavnog suda BIH. Nastavio je insistiranjem na prisustvu Oružanih snaga BIH obilježavanju proslave nelegalnog Dana RS. Prije toga bošnjačkim političkim liderima na najperfidniji način pokušao je prebaciti teret loših odnosa u regionu.

Neprestano je u medijima ponavljao mantru o neodgovornosti bošnjačkih političara spram incidenta u Srebrenici, zaboravljajući da je prije pomenutog incidenta upravo Aleksandar Vučić bio najgorljiviji zagovornik neusvajanja rezolucije o osudi genocida u Ujedinjenim nacijama. Isto se ponovilo i sa Nikolićevom posjetom. Prije Sarajeva potonji je odlučio doći na proslavu 9. januara u Banju Luku. Scenarij je isti, prvo provokacija, onda pružena ruka. Je li sve bilo dobro osmišljeno, pokazaće vrijeme. Činjenica je da su Ivanić i Dodik u samo dva dana koordiniranom akcijom u Beogradu, uručili dva poziva srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću. Prvi za Sarajevo, drugi za Banju Luku.

Da je Ivanić Dodikov trojanski konj u Sarajevu pokazalo se i ranije. Jedinstven stav o održavanju referendum u RS, a nešto ranije i pokušaj blokiranja objave popisa stanovništva te prijetnje da će uslijediti kriza institucija, samo su neki od dokaza. Da je opstruiranje BIH zajednička odlika Ivanića i Dodika, pokazala je i blokada evropskog puta blokiranjem adaptacije SSP-a.

No nije Dodiku pomogao samo na državnom nivou. Ivanić je u momentu kada je opozicija u manjem entitetu odbila sastanak sa Dodikom i spremala se izvesti narod na ulice, otišao na noge predsjedniku RS. Takav potez bivši lider SDS-a Mladen Bosić tada je ocijenio “korakom unazad” u odnosima unutar Saveza za promjene. Da je bio u pravu i da je Ivanić svojom politikom potpuno devastirao Savez za promjene, pokazalo se na izborima 2016.

Mladen Ivanić i Milorad Dodik razlikuju se samo u načinu izvođenja operacije urušavanja institucija države Bosne i Hercegovine. I dok Dodik igra otvorenim kartama, Ivanić je foler i žongler, kolje ispod stola i sposobniji je kvariša. Duplom i pokvarenom igrom Ivanić je, osim bošnjačkih glasova, uspio sebi priskrbiti i titulu miljenika stranih ambasada u Sarajevu.

No u konačnici, on nije ništa više do Dodikov blizanac zla.

 

 

 

Radio Bet/vijesti.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset