Medalje za bh. inovatore, dokaz da je BIH zemlja pametnih ljudi!

799

Sa tri zlatne, tri srebrene i jednom bronzanom medaljom, od ukupno osam predstavljenih inovacija, bh. inovatori su se, nakon četiri godine odsustvovanja, uspješno vratili na ženevski Salon inovacija, koji završava danas.

Kako je saopćeno iz Asocijacije inovatora BiG, na sinoćnjoj svečanosti proglašenja dobitnika priznanja, zlatne medalje su dobili Fikret Alić iz Tuzle, Ivan Milićević iz Posušja i Zehrudin Osmanović iz Lukavca.

Alić je predstavio nov sistem zagrijavanja, u kojem se izvor električne energije automatski podešava prema potrebama elektro-potrošača.

Za izum koji omogućava da se opasni hemijski talog pretvori u korisni cement, Zehrudin Osmanović je dobio najviša priznanja na svim izložbama na kojima je inovacija predstavljena proteklih mjeseci i to u Istanbulu, Krakovu, Nirnbergu, Parizu, Seulu… Radi se o otpadu koji nastaje kao nusproizvod proizvodnje jestive soli i sode, a odlaže se na prostranim deponijama, zvanim “bijela mora“.

Najviša priznanja dobio je i Ivan Milićević za “trajnu osnovu za saće“, koja je praktično neuništiva i može se obnoviti svakih 3-5 godina, jednostavnim pranjem u vreloj vodi. Izrađuje se od biološki razgradivih sastojaka, čisti vosak, praškasto mljevena ljuska kukuruznog zrna, 99,9 posto čisti kalcijum karbonat.

Srebrene medalje dobili su Borko Babalj iz Trebinja (hermetična pepeljara), trojac Halilovića iz Kladnja – Ademir, Avdo i Emsad (držač medicinskih spremnika) i Mato Bilić iz Zenice (udice sa unutrašnjih bodljama).

Bronzu je dobio Asim Kadrić iz Sarajeva za kišobran, koji se nosi slobodnih ruku.

Predsjednik salona inovacija Ženeva Jean-Luc Vincent dodijelio je zlatni sat generalnom sekretaru Asocijacije inovatora u BiH Huseinu Hujiću, kao posebno priznanje za dugogodišnju suradnju, te doprinos razvoju i promociji inovatorstva.

 

 

(A,H)

Komentari

komentara