Mediji: U Banci Srpske zarobljeno 29 miliona eura

650

Vlada RS-a i javna preduzeća su imali depozite u Banci Srpske bez obzira na upozorenja da je banka pred likvidacijom.

Ministarstvu finansija Republike Srpske i javnim preduzećima u Banci Srpske blokirano je više od 57 miliona konvertibilnih maraka (29 miliona eura), javljaju mediji.

Prema podacima koje je dobio portal Capital.ba, samo je entitetskom Ministarstvu finansija u Banci Srpske “zarobljeno” 12,4 miliona eura.

Od tog iznosa, najveći dio novca je bio na računu za funkcionisanje osnovnih sudova – pet miliona eura, na računu okružnih privrednih sudova je 2,3 miliona eura, dok je na transakcionom računu za redovno poslovanje Ministarstvu finansija u zatvorenoj Banci Srpske ostalo više od 2,6 miliona eura.

Fond solidarnosti Republike Srpske je izgubio 2,2 miliona eura, saznaje Capital.ba.

Kad su javna preduzeća u pitanju, Elektroprivreda Republike Srpske, Autoputevi Republike Srpske i Elektroprenos BiH ostali su bez 16,9 miliona eura.

Zatvorena do daljnjeg

Vlada Republike Srpske i javna preduzeća su držali depozite, bez obzira na jasna upozorenja da je banka pred likvidacijom, a na pojedine direktore vršen je strahovit pritisak da posljednjih sedmica pred uvođenje privremene uprave, prebace sredstva na račune u Banci Srpske, navodi poslovni portal.

Banka Srpske, u vlasništvu bh. entiteta Republika Srpska, do daljnjeg je zatvorena polovinom novembra.

Tada je entitetska Agencija za bankarstvo uvela privremenog upravnika, koji će od 60 dana predložiti mjere za spas ili likvidaciju banke.

To je drugi takav slučaj na području Republike Srpske, jer se prije godinu dana isto desilo i u bijeljinskoj Bobar banci, koja je, nakon toga, izgubila dozvolu za rad.

(Al Jazeera/Crta)

Komentari

komentara