menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

MEĐUNARODNI DAN NESTALIH: U BIH SE JOŠ NAJMANJE 7.000 OSOBA VODI KAO NESTALO

Urednik | 30. Avgusta 2019.

Porodice nestalih osoba, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i državne institucije širom svijeta danas obilježavaju Međunarodni dan nestalih.

Prema podacima Instituta za nestale BiH, u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7000 osoba. Pretpostavlja se da je tokom rata u BiH nestalo oko 32.000 osoba, a do sada je ekshumirano 25.000 posmrtnih ostataka.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine organizovali su prigodnu manifestaciju ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.


Prisutnima su se obratili: Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Matt Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, Eric Nelson, ambasador SAD u BiH, Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, Nikola Perišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH i Amir Kulaglić, član Savjetodavnog odbora Institut za nestale osobe BiH.

ICMP je međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Holandiji, čiji je isključivi zadatak da radi na pitanju nestalih. Više od 20 godina predvodi aktivnosti na pronalaženju nestalih u konfliktu u bivšoj Jugoslaviji.

Radio Bet / Izvor: BHRT/Agencije

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset