Međureligijsko vijeće BiH: Zajednička izjava zbog skrnavljenja pravoslavnog groblja

206

Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH danas će dati zajedničku izjavu ispred Crkve Svetog Proroka Ilije u Ilijašu, kojom će osuditi vandalski čin skrnavljenja pravoslavnog groblja u selu Divljača kod Semizovca.

Međureligijsko vijeće BiH saopštilo je da je dobilo prijavu da je u novembru oskrnavljeno pravoslavno groblje u Divljači kod Semizovca u opštini Vogošća, te da planira zajedničku osudu ovog vandalskog čina u okviru projekta “Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH”.

“Tom prilikom ćemo pozvati i predstavnike drugih vjerskih zajednica i crkava, te načelnika opštine Vogošća, kako bismo zajedno osudili ovaj vandalski čin. Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica, crkava i nadležnih vlasti, kao i angažmanom medija, obezbijediti bolju zaštitu svih vjerskih objekata i vjerskih službenika širom Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju Međureligijskog vijeća BiH.

Na pravoslavnom groblju u selu Divljača kod Semizovca 11. novembra uništeno je nekoliko nadgrobnih spomenika.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevu uhapsili su 17. novembra tri osobe zbog sumnje da su na ovom groblju oštetili tri nadgrobna spomenika i razbili stakla na kapeli.

 

 

Radio Bet/Izvor:BHRT

Komentari

komentara