Mektić: Izdavanje pasoša i nakon 21. marta?

385

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tokom posjete IDDEEA-i, naglasio važnost održavanja bezviznog režima i izrazio nadu da će se trenutna situacija u vezi s nabavkom pasoških knjižica riješiti na vrijeme, do 21. marta.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić posjetio je Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), gdje je sa zamjenikom direktora Radivojem Trbićem razgovarao o tome dokle se stiglo sa obezbjeđenjem izdavanja pasoša.

Istakao je da je izdavanje posebno biometrijskih pasoša jedan od osnovnih uslova za donošenje odluke o liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

Ministar Mektić je naglasio važnost održavanja bezviznog režima i izrazio nadu da će se trenutna situacija u vezi s nabavkom pasoških knjižica riješiti na vrijeme, kao i to da će se izdavanje ličnih dokumenata nastaviti po ranije propisanim sigurnosnim procedurama.

Zamjenik direktora Trbić rekao je da je IDDEEA u skladu sa svojim mandatom poduzela sve raspoložive mjere u skladu sa zakonom kako građani nakon 21. marta ne bi ostali ukraćeni za pasoš.

IDDEEA , kako je rekao, obavlja sve što je potrebno u pogledu osiguravanja biometrijskih pasoša koji su u skladu s međunarodnim standardima i preporukama, regulativama Evropske unije i ICAO dokumentom 9303, što je osnovni garant povjerenja u dokumente Bosne i Hercegovine.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) jučer je raspisala tender za nabavku pasoških knjižica.

Dvadeset prvog marta ove godine, naime, ističe važeći ugovor koji Agencija za identifikacione dokumente (IDDEEA) BiH ima s firmom Muehlbauer koja se bavi izradom ličnih dokumenata.

Ministar Mektić do sada je bio skeptičan kada je u pitanju obezbjeđenje nesmetanog izdavanja pasoša i nakon 21. marta.

BHRT / NM

Komentari

komentara