Mektić: Rata neće biti, one koji ga prizivaju neka ispita Tužilaštvo

494

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u Sarajevu da Dževad Galijašević i general Atif Dudaković, u medijskim istupima, šalju ratnohuškačke poruke i pozvao Tužilaštvo BiH na hitnu reakciju.

Preporučio je da Galijašević, u kontekstu njegove izjave da će na proljeće biti rata u BiH, objasni Tužilaštvu i navode da se u određenim dijelovima Bosne i Hercegovine provodi vojna obuka.
Prema njegovim riječima, Galijašević, osim što, među ostalima, radi protiv mira u BiH, iznosi “najcrnje nebuloze” o srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću te je u službi potkopavanja odnosa BiH i Srbije.

Po Mektićevim daljnjim navodima, to se, na određen način, koordinira iz kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika a „posredstvom (savjetnika) Pere Simića“.

“Mi smo prošli kroz strahote i učinićemo sve da zaštitimo ovaj narod”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu i poručio da rat i ratna politika neće proći.

Dudaković poručuje, prvenstveno mladim ljudima, da kupuju uniforme, šatore, vreće za spavanje, rekao je također Mektić, a to, po njegovoj ocjeni, znači generalov poziv na kupovinu pušaka, naoružavanje.

“Pozivam sve normalne ljude da odbace ovu retoriku. Bh. građanima poručujem: neće proći takvi politički projekti”, kazao je ministar Mektić.

Komentarišući sankcije SAD predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Mektić je rekao da ne likuje i da nije srećan zbog toga, te da ne podržava uvođenje sankcija.

“Ali, kada je riječ o Miloradu Dodiku pitam se kako će nas on voditi u evropske integracije kada je na `crnoj listi`, a još će gore biti ako SAD predlože i drugim zemljama Evrope ovakve sankcije”, kaže Mektić.

U kontekstu priča o obavještajnim nadzorima na relaciji BiH – Srbija, Mektić je naveo da zamjerku stavlja Komisiji za nadzor nad Obavještajnom agencijom (OBA) koja ne donosi nikakve zaključke, zbog čega ostavljaju prostora za manipulaciju.

On kaže da obavještajne službe BiH i Srbije veoma dobro sarađuju, te da je dokaz za to nedavni sastanak direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i OBA na kojem je razgovarano o saradnji.

Komentari

komentara