Mektić i šef Ureda Vijeća Evrope u BiH: BiH napravila veliki iskorak u borbi protiv terorizma

419

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i novoimenovani šef Ureda Vijeća Evrope u BiH ambasador Drahoslav Štefanek razgovarali su danas u Sarajevu o budućoj saradnji i provođenju projekata koji su od zajedničkog interesa, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Posebno važnim za obje institucije ocijenjen je projekat deradikalizacije u koji je uključen i Ured Vijeća Evrope.

Tokom sastanka u Sarajevu istaknuta je i potreba rada sa licima koja su već osuđena za terorizam, da bi odbacila radikalne ideje i da ne bi predstavljala sigurnosnu prijetnju, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Mektić i Štefanek razgovarali su i o budućoj saradnji i provođenju projekata od zajedničkog interesa.

Mektić je naveo da je BiH napravila veliki iskorak u borbi protiv terorizma, dodavši da je Ministarstvo sigurnosti BiH izabrano za nosioca aktivnosti u regionalnoj inicijativi borbe protiv terorizma, koju je podržala EU.

Tokom sastanka razgovarano je i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te ispunjavanju uslova Manivala, tijela Vijeća Evrope nadležnog za sprečavanje pranja novca.

U saopštenju se navodi da se uskoro očekuje ispunjavanje nekoliko preostalih obaveza, čime se stiču uslovi i za skidanje BiH sa sadašnje “sive liste” FATF-a – međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca.

Mektić je izrazio nezadovoljstvo efikasnošću u borbi protiv korupcije, ukazavši na opstrukcije u pravosuđu u procesuiranju velikih afera, te potrebu oslobađanja pravosudnih institucija od političkog uticaja.

Komentari

komentara