Merkel postaje tradicija

419

Njemački dvadesetogodišnjaci i ne pamte vrijeme prije Angele Merkel. Ona je već 12 godina kacelarka, a na toj bi dužnosti mogla ostati i naredne četiri godine. Merkel već postaje tradicija.

Onaj tko želi znati zašto je Angela Merkel tako dugo na vlasti, odgovore mora tražiti izvan njene stranke. Recimo iz stranke Zeleni, koja je prirodni protivnik CDU-a, stiže mnogo pohvala na račun kancelarke. Merkel je ostvarila ono što su Zeleni uvijek zahtijevali: napuštanje atomske energije, prihvat izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azil.

Čak i Sigmar Gabriel, bivši predsjednik SPD-a i aktualni ministar vanjskih poslova, čija je stranka sada u sklopu velike koalicije na vlasti zajedno s Merkeličinim CDU/CSU-om, o kancelarki može reći samo najbolje: “Uvijek je bila fer i pouzdana”, rekao je tijekom posljednje sjednice Bundestaga uoči predstojećih izbora.

Sada Merkel želi četvrti mandat. Kako stvari stoje, Nijemci je se očito nisu dovoljno nagledali i naslušali. U predizbornim anketama kotira visoko, te su izbori, čini se, već odlučeni. Zato se njezin četvrti mandat ne dovodi u pitanje.

I Helmut Kohl je 1994. započeo svoj četvrti mandat. Nakon ujedinjenja Njemačke, glavni njegov projekt bilo je uvođenje eura. Njegov tadašnji mogući nasljednik Wolfgang Schäuble nije vjerovao da će Kohl uspjeti uvesti zajedničku valutu i bio je u pravu.

Posljednje četiri godine Kohlove vladavine bile su jedan dugi oproštaj od kultnog kancelara. Na kraju ga je svima bilo dosta i došlo je vrijeme za Geraharda Schrödera. Inače, godine 1961. je i Konrad Adenauer započeo svoj četvrti mandat, no uspio je stići samo do polovice.

Merkel je dugo razmišljala o ponovnoj kandidaturi. Imala je dobre razloge za to. Ljeto 2015. bilo je prekretnica. Milijun izbjeglica skoro ju je koštao kancelarskog položaja, izbjeglička kriza je snažno potresla njezinu stranku. No s druge strane, Merkel se pokazala kao “majka Hrabrost”. No na kraju se distancirala od svoje poznate rečenice „Uspjet ćemo” i prihvatila kritiku na račun njezine politike prema izbjeglicama.

Ono što je dovelo do njezine konačne odluke za četvrti mandat vjerojatno se može objasniti političkim okolnostima izvan Njemačke. Trump, Brexit, kriza EU-a, desničarski populizam (koji raste i u Njemačkoj), Putin, Erdogan – za mnoge je Merkel sigurna luka u ovo nemirno doba. Kao protestantkinja je osjećala obvezu da ostane čvrsta i ne pobjegne glavom bez obzira kada se pojave izazovi.

A tu je još i faktor moći. Kako je ispričala na stranačkom kongresu prošlog prosinca, članovi stranke su joj u mjesecima kad je razmišljala o ponovnoj kandidaturi stalno ponavljali: “Moraš!” Navodno se konačno odlučila 9. studenoga kada je Donalad Trump pobijedio na američkim predsjedničkim izborima. I od tada je kancelarka svojevrsni Anti-Trump.
Kao racionalna osoba već se dokazala i izgleda dovoljno sposobna da posao u Berlinu obavlja još četiri godine. Naravno, i zato što uživa veliki međunarodni ugled. New York Times proglasio je “posljednjom moćnom braniteljicom Europe”. A ta titula obvezuje.

Merkel kao kancelarka ima dovoljno širok politički prostor, čak i kao treća instanca moći u državi – iza predsjednika parlamenta i države. Ali, njena riječ je zadnja! Ono što kancelarku čini moćnom, to je moć određivanja smjera politike, što joj Ustav dozvoljava. Ona je kormilar političkog broda i za to snosi odgovornost. To je obilno koristila. Tako je ukinula vojnu obvezu, napustila atomsku energiju i otvorila granice za izbjeglice.

Imidž snažne kancelarke koja račune polaže samo Bundestagu se očuvao, kažu politolozi. Njemački fenomen duge vlasti, očigledno. Inače, Nijemci se uvijek iznova izjašnjavaju na ograničavanje mandata. A onda skoro već tradicionalno biraju dosadašnjeg kancelara. Tako je Konrad Adenauer na vlasti bio 13 godina, Helmut Schmidt  skoro devet godina, Helmut Kohl 16 godina, a Gerhard Schröder sedam godina. A za vrijeme vladavine Angele Merkel se u Italiji izmijenilo čak sedam šefova vlade.

Dugo, tipično njemačko, ostajanje na vlasti je ipak na meti kritike. Sve više se razmišlja o ograničavanju broja mandata. I sam Gerhard Schröder (SPD), prethodnik Angele Merkel, bio je jedan od najprominentnijih koji je govorio u ovom smjeru. Kasnije je odustao od te ideje, posebno zato što je 2005. bio ponovo kandidat, nakon dva mandata od 1998. do 2005. godine.

O razlozima duge vladavine Angele Merkel može se svašta reći. Njoj treba dugo da donese odluku, ali kada ju donese, ostaje pri tome. Kritičari to nazivaju oklijevanjem. No to očito birači dobro prihvaćaju. Zato se ne mora truditi da dobije simpatije. Prije četiri godine bila je dovoljna rečenica: “Poznajete me.”

(Vijesti.ba / DW)

Komentari

komentara