menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Merkel spremila plan o migrantima u šest tačaka

Urednik | 23. Marta 2018.

Izbjeglička kriza je podijelila njemačko društvo, ali “humanitarno vanredno stanje” više ne smije da se ponovi, ocijenila je njemačka kancelarka u prvoj izjavi o smjernicama vlade na početku novog mandata i predstavila plan u šest tačaka za sprječavanje nove izbjegličke krize.

1. Da bi se stalo na put krijumčarima, Njemačka je zaključila sporazum EU-Turska i finansijski pomagala Turskoj u zbrinjavanju izbjeglica.

“Znam da sporazum EU-Turska ima brojne protivnike, ali ću ga braniti”, izjavila je Merkel, ističući da je to bolje nego posmatrati umiranje u Egejskom moru i zlodjela krijučara, a ništa ne preduzimati. Sličan sporazum njemačka vlada namjerava da zaključi s Libijom.

2. Više nikada ne smije da se desi da finansijska sredstva za humanitarne programe UN budu tako niska kao prije dvije godine, izjavila je Merkel i istakla da je Njjemačka u poslednje dvije godine značajno povećala finansijsku pomoć u Svjetskom programu za hranu i UNHCR.

3. Neophodna su sveobuhvatna i odlučna politička rješenja u borbi protiv uzroka koji tjeraju ljude u izbjeglivštvo, rekla je kancelarka. Ona je ukazala da se “ovih dana događaju užasne stvari”, “oštro osudila” napade u Istočnoj Guti, imenujući “Asadov režim, ali i Rusiju, koja to posmatra”, prenosi “Velt”.

4. Neophodna je zaštita spoljnih granica EU, odnosno osnivanje zajedničke agencije za zaštitu granica Evrope i formiranje registra ulazaka i izlazaka iz šengenskog prostora.

“Potrebna nam je takva kontrola, jer smo vidjeli da su među brojnim miroljubivim izbjeglicama dobrog ugleda bili islamistički nastrojeni teroristi”, izjavila je njemačka kancelarka.

5. “I ubuduće ćemo pružati zaštitu onima koji su u teškoj humanitarnoj ili političkoj situaciji”, rekla je kancelarka, istakavši da to takođe znači da će oni koji nemaju pravo na zaštitu morati da napuste zemlju, u najboljem slučaju, na bazi programa dobrovoljnog povratka i uz veliku početnu pomoć u domovini, a ukoliko bude neophodno, i putem mjera prinudnog vraćanja izbjeglica i ukazala na neophodnost zajedničkog evropskog sistema za davanje azila.

6. One koji dobiju boravak, treba što prije integrisati u društvo, zatražila je Merkel. Tu spadaju učenje njemačkog jezika, šanse za obrazovanje i mjesto u vrtiću. Savezna vlada će u tom smislu “pouzdano” pomagati pokrajine, najavila je Merkel.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset