menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Merkel: Voljela bih vam reći, sve je kao prije, možemo dalje – nažalost, nije tako

Urednik | 9. Aprila 2020.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon sastanka kriznog kabineta u četvrtak kako broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj daje povoda za oprezni optimizam, ali kako je još prerano govoriti o mjerama za povratak u normalno stanje.

“Trenutno nema potrebe za pooštrenjem mjera”, rekla je Angela Merkel.

Ona je istodobno upozorila da je uprkos tome još prerano za opuštanje i ukidanje mjera za smanjenje socijalnih kontakata: “Moramo ostati usredotočeni jer je situacija još uvijek osjetljiva. Možemo lakomislenošću brzo uništiti ono što smo ostvarili. I dalje moramo biti vrlo oprezni.”

Poručila je kako je posebno važno i dalje zadržati mjere opreza, posebno tokom predstojećih uskrsnih praznika.

"Ovaj Uskrs će biti drugačiji od onoga na što smo naučeni. Ja bih rado i uz puno veselja bila ta koja će vam kao prva reći: sve je kao što je bilo prije, možemo dalje. Ali, nažalost, nije tako", rekla je njemačka kancelarka.

Najavila je kako će se sljedeće sedmice na više nivoa raspravljati o daljnjim koracima i eventualnom popuštanju mjera ograničenja. Odlučujući sastanak kancelarke i premijera saveznih pokrajina, na kojem bi se odlučivalo o koracima nakon uskrsnih praznika, koji u Njemačkoj završavaju 19. aprila, bit će održan sljedeće srijede.

Na današnjoj sjednici kriznog kabineta, koji sačinjavaju ministri zaduženi za ključne sektore poput zdravstva, gospodarstva, unutarnjih poslova i obrane, donesena je i odluka o intenziviranju proizvodnje zaštitne medicinske opreme u Njemačkoj.

“Osnovali smo štab za nabavku u kriznim vremenima. Cilj ovog štab će biti nabavka maski na globalnom tržištu”, rekla je Merkel dodavši da će cilj štaba biti i organiziranje proizvodnje zaštitne medicinske opreme, prije svega maski.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je prije toga na zasebnoj konferenciji za medije kako je predstojeći produženi uskrsni vikend odlučujući za pitanje popuštanja mjera borbe protiv koronavirusa.

“Ako preko vikenda ostanemo ustrajni, postepeni povratak ka normalnom stanju je vjerojatniji. Ako sada popustimo, povećava se vjerojatnost produljenja mjera ograničenja”, rekao je Spahn.

Ministar zdravstva je upozorio kako nakon uskrsnih praznika u svakom slučaju neće biti povratka u potpunu normalu. “Još ćemo se sedmicama i mjesecima morati odreći posjeta festivalima, klubovima ili narodnim slavljima“, rekao je Spahn.

On je rekao kako mjere pokazuju uspjeh u borbi protiv koronavirusa, što je vidljivo i iz broja onih koji su se oporavili od zaraze: “Na 110.000 zaraženih imamo više od 50.000 onih koji su ozdravili”, rekao je Spahn.

Radio Bet / Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset