Milorad Dodik naredne sedmice ide u službenu posjetu papi Franji

70

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naredne sedmice boravit će u službenoj posjeti Vatikanu gdje će ga primiti papa Franjo, potvrdio je za Klix.ba ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Dodik će se sastati s papom Franjom 26. aprila, odnosno u petak naredne sedmice.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH jutros je obaviješteno da je potvrđen termin posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za 26. april u prijepodnevnim satima. Mislim da je dobro što postoji kontinuitet u dijalogu sa Svetom stolicom. Nakon što je prošle godine realizovana posjeta tročlanog Predsjedništva BiH, a godinu prije toga ministarska posjeta u kojoj sam bio i ja, sada dolazi nova posjeta”, rekao je Crnadak za naš portal.

On je izrazio vjeru da će ova posjeta biti u funkciji daljnjeg razvoja odnosa BiH i Vatikana, kao i u funkciji glavnog vanjskopolitičkog cilja BiH, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Najava Dodikove posjete Vatikanu izazvala je reakciju udruženja koja okupljaju žrtve rata u BiH. Oni su uputili dopis apostolskom nunciju u BiH monsinjoru Luigiju Pezzutu, u vezi sa “sramnim ponašanjem zvaničnika iz entiteta RS, na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koje se očituje kroz glorificiranje ratnih zločinaca i negiranja genocida i zločina”.

Udruženja očekuju da će monsinjor Pezzuto upoznati Vatikan o ovakvom ponašanju Milorada Dodika te da će papa Franjo biti upoznat o svim potrebnim činjenicama o tom pitanju.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara