menu Home chevron_right
BiHVijesti

Miroslav Lajčak: BiH treba Ustavni okvir koji vodi ka EU!

Urednik | 21. Novembra 2016.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, nakon sastanka u Sarajevu sa našim ministrom vanjskih poslova Igorom Crnatkom, rekao je da je evropska perspektiva najbolje što BiH može dobiti, te da je EU na tom putu spremna pomoći, ali samo čeka signal BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak istakao je da je su teme sastanka dviju delegacija bile bilateralni odnosi i pitanje procesa evropskih integracija BiH. Ocijenio je da su odnosi između dvije zemlje odlični, prijateljski i nisu opterećeni apsolutno ničim.

Izrazio je zadovoljstvo što je Lajčak došao u pratnji privredne delegacije i što će danas u Sarajevu i sutra u Banjoj Luci biti održani biznis forumi koji će doprinijeti razvoju vanjskotrgovinskih odnosa dviju zemalja.

Kada je riječ o procesu evropskih integracija BiH Crnadak je kazao da je Slovačka, koja predsjedava Evropskom unijom, potvrdila da je uvijek bila prijatelj BiH i bila veoma posvećena implementaciji politike proširenja, te pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana EU-u.

Crnadak: BiH će raditi svom snagom da dobije status kandidata

“BiH će raditi svom snagom i želi da dobije zvaničan status kandidata do kraja iduće godine. Devetog decembra stići će famozni upitnik koji će donijeti komesar Han i ja se nadam da ćemo nakog toga pokazati svu odlučnost i svu opredjeljenost BiH, svih nivoa vlasti, da se ide ovim putem svom snagom i da dođe do dobrih rezultata i u reformama koje su započete i u sljedećim stepenicama kada je u pitanju proces pridruživanja”, rekao je Crnadak.

Lajčak, koji u BiH boravi u svojstvu potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike, te kao predsjedavajući Evropskom unijom istakao je da u BiH boravi kako bi razgovarao o napretku biletarnih odnosa dvije zemlje i evropskom putu BiH, kao i da se bolje upozna sa situacijom u BiH.

Što se tiče bilateralnih odnosa, Lajčak je rekao da je doveo delegaciju privrednika koju čini 19 firmi i koji će u Sarajevu i u Banjoj Luci održati Biznis forum.

“Slovačka 1. januara iduće godine preuzima poziciju Kontaktne ambasade NATO-a i tu imamo neka očekivanje i neke ambicije i razlog za dijalog. Što se tiče evropskog puta ima puno da se priča. BiH se često nalazi na dnevnom redu evropskih institucija. Želim da mogu kompetentno doprinijeti formuliranju evropskih stavova, zato imam ambiciozan program sastanaka praktično sa svim političkim liderima, na državnom nivou i na nivou FBiH i RS i sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH”, rekao je Lajčak.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset