Mišljenje Evropske komisije o usklađenosti sa EU standardima nužno dobiti prije izbora

175
Mi još uvijek ne znamo koliko tačno i kakva će biti dodatna pitanja Europske komisije. Iz iskustva drugih država, koje su već prošle kroz proces, znamo da se kod njih radilo o pojašnjenjima prethodno dostavljenih odgovora, traženju dodatnih informacija ili slanju zaboravljenih i propuštenih prevoda dokumenata. Kakva će biti priroda pitanja za BiH znat ćemo tek onda kada dodatna pitanja zaista i stignu u Sarajevo i kada i ako budu transparentno objavljena, kazao je za Vijesti.ba Adnan Ćerimagić analitičar evropskioh integracija govereći o dodatnim pitanjima na Upitnik koja će BiH dobiti od Evropske komisije.

– Kakva god bila priroda pitanja, koliko god ih bude bilo i koliko god se činila ili zaista bila politički izazovna, mislim da bi upravo održavanje izbora u oktobru u BiH moralo dodatno motivirati a ne demotivirati trenutne vlasti u BiH da odgovore dostave što prije, smatra Ćerimagić.

“BiH je trenutno jedina država koja je predala zahtjev za članstvo u EU, a koja nema detaljno mišljenje Europske komisije o svojoj usklađenosti s EU standardima i zakonima.

Interes BiH bi morao biti da Mišljenje dobije što prije nakon izbora, kako bi nalaze i preporuke oni koji nakon izbora budu dio koalicija u novim vladama mogli iste pretočiti u plan rada do 2022”, rekao je Ćermagić za Vijesti.ba.

adnan-cerimagic-cms

Adnan Ćerimagić

On smatra da samo tako, BiH koja je jedina država koja je predala zahtjev za članstvo u EU, a koja nema kandidatski status, te jedina koja, prema ocjeni Europske komisije, nije spremna za niti pregovora o članstvu u EU, može imati kakvu takvu mogućnost da pregovore o članstvu u EU otvori u mandatu narednih vlada i ispunjavanjem uslova krene sa približavanjem kvalitete života svojih građana s onim u EU.

“Trenutno, zbog neotvorenih pregovora o članstvu, BiH dobija daleko manje podrške od strane Europske komisije u procesu svog usklađivanja s EU. To nije nikome u interesu, niti BiH niti EU. I cilj u naredne četiri godine bi morao biti da se to promjeni. Ako se sve ovo bude imalo u vidu, onda bilo kakva dodatna pitanja se mogu odgovoriti, ne samo bez obzira već i zbog predizbornog vremena”, zaključio je Ćerimagić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara