Mjesto na kojem je najveći zločin ne pozdraviti prolaznika

409

Do izolovanog bisera Atlantskog okeana, ostrva Sveta Helena, koje se nalazi pod britanskom krunom, 500 godina je moglo da se dođe samo brodom.

Sveta Helena smještena je 2.000 kilometara zapadno od rijeke Kuene, koja se nalazi na granici Namibije i Angole u jugozapadnoj Africi, i 4.000 kilometara istočno od Rio de Žaneira.

jamestown-st-helena

Površina ostrva je 121 kvadratni kilometar, a prema popisu stanovništva iz 2008. godine, imao je 4.255 stanovnika. Zato ne čudi što je stanovništvo izuzetno ljubazno i prijateljski nastrojeno prema svima, čak toliko da automobile ostavljaju otključane, a ključeve u bravi.

Najveći zločin tamo je, prema riječima posjetilaca, ne pozdraviti slučajne prolaznike na ulici.

saint-helena

Ostrvo je bilo nenaseljeno kada su ga Portugalci otkrili 1502. godine, a vjekovima je bio važno stajalište za brodove koji su putovali u Evropu iz Azije i Južne Afrike.

Poznato je i po tome što je, nakon poraza kod Vaterloa, Napoleon bio prognan upravo na ovo ostrvo.St-Helena-Jamestown-from-above

Nakon 500 godina izolacije, stvari na ostrvu će se promijeniti. Dok su donedavno brodovi do Svete Jelene vozili jednom mjesečno, na ostrvo sada slijeću avioni. Izgrađen je aerodrom, a prvi komercijalni let sproveden je prošle godine.

Očekuje se uspon turizma, a ovdje zaista imate šta i da vidite: planinarske staze kroz vulkanska brda, stara kamena utvrđenja koja pružaju pogled na more, ogromne ajkule, dva nacionalna parka, muzeji…

Komentari

komentara