menu Home chevron_right
BiHInfoSavjeti na putuVijesti

Mogući odroni zemlje ili kamenja

Urednik | 5. Maja 2018.
U Bosni i Hercegovini kolovoz je jutros pretežno mokar ili vlažan, a vidljivost je zbog magle mjestimično smanjena u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove.

Upozorava se na moguće odrone zemlje ili kamenja, posebno na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prijevoja. Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Povremene obustave saobraćaja od 08.00 do 15.00 sati, zbog deminerskih radova, aktuelne su na dionici M-16.2  Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje (u mjestu Glave-Gračanica).

Radovi na sanaciji udarnih rupa danas će se izvoditi na dionici M-14 Srbljani-Bosanska Otoka, zbog čega će se saobraćati jednom trakom-naizmjenično.

Jednom saobraćajnom trakom vozi se na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Foča (na lokalitetu Sijeračke Stijene), zbog većeg odrona kamenja na kolovoz.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić. Na ovim lokalitetima saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Na  graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

 

 

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT

A-1

Sarajevo sjever-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-5

Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

Tranzit Sarajevo (ulica Put Mladih Muslimana), zbog sanacionih radova na mostu saobraćaj je usporen, uz povremeno zauzimanje jedne trake.

M-14.2

Resanovci-Drvar, zbog urušavanja potpornog zida, saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

M-16

Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

M-17

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sarajevo – Foča, jednom trakom saobraća se na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona.

REGIONALNI PUTEVI

R-403a Kamenica-Vrsta, zbog sanacije klizišta u naselju Turija, od 07.30 do 16.00 sati svaki dan (osim nedjelje), vozila saobraćaju jednom trakom u dužini od cca 100 metara.

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-475a Karan-Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen.

KANTON SARAJEVO

–  Zbog održavanja Međunarodnog Oldtimer susreta, danas od 10.00 do 16.00 sati izmijenjen je režim saobraćanja od starta do cilja (Stup) hotel BM International, Sarajevska cesta- Bulevar Meše Selimovića- Zmaja od Bosne- Hamdije Čemerlića- Vilsonovo šetalište- Kotromanića- Hiseta- Obala Kulina  bana- Telali-M.M. Bašeskije-M.Tita- Hiseta- Hamze Hume- Alipašina i povratak za Hotel BM. Sutra 06.05. od starta do cilja ulicama: (Stup) Hotel BM International- Sarajevska cesta- Bulevar Meše Selimovića- Zmaja od Bosne- Hiseta- Hamze Hume, most Skenderija”- Skenderija- Hamdije Kreševljakovića- At mejdan)- Austrijski trg- most Ćumurija- Zelenih beretki- Branilaca Sarajeva- do cilja plato BBI. Na ovim dionicama u navedenim terminima, dolazit će do povremenih obustava saobraćaja.

– Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmijenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

– Zbog radova na rekonstrukciji/izgradnji Južne longitudinale na raskrsnici ulica Zvornička, Azize Šaćirbegović, Safeta Hadžića i Put Mladih Muslimana, saobraća se usporeno.

– Zbog sanacionih radova, od 07.00 do 17.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Miševići (spoj M-17-Miševići). Alternativni pravac je M-17-Rakovička cesta-Miševići.

Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Safet bega Bašagića, Četvrte Viteške brigade,  Kupreška (od spoja sa ulicom Zvornička do spoja sa ulicom Ante Fijamenga), Dženetića Čikma, Derebent, Blažujski drum i Bjelašnička.

MOSTAR

-Zbog radova na izgradnji kolektora, obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita od raskršća sa ulicom Braće Brkić do Trga Ivana Krndelja, kao i od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića.

BREZA

Zbog održavanja manifestacije, danas od 10.00 do 12.00 sati i sutra, 06.05. od 16.30 do 18.00 sati, za saobraćaj će biti zatvoren regionalni put R-444, prolaz kroz Brezu (ulice A. Izetbegovića, Bosanska i prostor na trgu Rudara), saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset