menu Home chevron_right
BiHVijesti

Mostar: Dogovoren još jači savez HDZ-a BiH i SNSD-a

Urednik | 12. Jula 2017.

  Na današnjem sastanku lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika dogovorena je obostrana podrška u parlamentima zakonima koje predlažu HDZ i SNSD.

Milorad Dodik je obećao Draganu Čoviću da će u parlamentu podržati izmjene Izbornog zakona, onako kako ih predlaže HDZ BiH, te druge projekte u interesu HDZ-a, dok HDZ neće glasti za one tačke dnevnog reda koje, kako se navodi, nisu u interesu Republike Srpske.

Predsjednici Dodik i Čović istakli su danas u Mostaru da su odnosi u BiH potpuno urušeni i da je evidentno da nema više parlamentarne većine ni u BiH niti u Federaciji BiH.

Vijeće ministara ne radi u skladu sa Ustavom

Dodik je na konferenciji za novinare nakon sastanka delegacija dvije stranke rekao da Vijeće ministara BiH ne radi svoj posao u skladu sa Ustavom, jer je to pomoćni organ Predsjedništva BiH, a ne neka posebna struktura, te da nema podršku iz Republike Srpske.

On je ocijenio da je lider SDA Bakir Izetbegović izgubio političku snagu i da se sada posredstvom Vijeća ministara i drugih institucija pokušava obračunati sa predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda.

Dragan Čović je rekao da je evidentno da nema više parlamentarne većine ni u BiH ni u Federaciji BiH, te da se ta većina pravi od tačke do tačke dnevnog reda.

On je istakao da je sada važno da se u takvoj situaciji do izbora naredne godine koliko-toliko sačuvaju odnosi u zemlji zbog evropskog puta BiH.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset