menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Muhamed i Edvin sa svojim izumom osvajaju medalje širom svijeta

Urednik | 21. Februara 2020.

Maturanti Richmond Park Koledža u Sarajevu Edvin Džidić i Muhamed Sinanović, predstavljali su Bosnu I Hercegovinu na međunarodnom takmičenju naučnih projekata CASTIC 2019 (Chinese Adolescents Scinece and Technology Innovation Contest – Kinesko takmičenje adolescenata u naučnim i tehnološkim inovacijama) i osvojili srebrnu medalju.

Ovo takmičenje jedno je od najvećih u svijetu, a bh. predstavnici su se takmičili u konkurenciji od ukupno 443 projekta i čak 590 učenika sa svih strana svijeta.

Edvin Džidić i Muhamed Sinanović su se takmičili u kategoriji kompjuterskih nauka sa svojim projektom pod nazivom Helt, a koji ima dvije komponente: pametni remen za pantalone koji nakon stavljanja samostalno određuje obim struka osobe koja ga nosi i taj podatak šalje na pametni telefon korisnika, te aplikacije koja uz pomoć izmjerenog obima struka, kao i visine i tjelesne mase koje unosi korisnik određuje BMI (indeks tjelesne mase).

“Na ideju smo došli tako što smo se generalno interesovali za ugradbene sisteme (Embeded systems), kao što su mikrokontroli i senzori a sve to je bilo praćeno sa interesovanjem za programiranje. Odlučivši da pravimo projekat počeli smo tražiti probleme u društvu čije rješenje može imati dodirnih tačaka sa oblastima informatike. Analizirajući različite statistike koje govore o vremenu provedenom na mobilnom uređaju te efektima koje ono proizvodi na zdravlje korisnika odlučili smo da pokušamo pronaći rješenje”, ispričali su za Radiosarajevo.ba Edvin i Muhamed.

Danas, kako su nam ispričali, možemo primjetiti da ljudi teža ka „pametnim stvarima“ (pametni mobitel, pametni sat…).

“Uvidjevši to i mi smo željeli napraviti nešto „smart“ odnosno ‘pametno’. Problem jeste bio šta možemo napraviti a da će služiti kao rješenje za navedeni problem. Vremenski proces od ideje do izrade gotovog proizvoda trajao je nekoliko mjeseci (od jula do februara). Istraživali smo informacije potrebne iz biologije te na osnovu njih smo tražili rješenja na poljima informatike. Najveći problem je bio kako to sve uvezati u jednu funkcionalnu cjelinu”, kazali su za Radiosarajevo.ba dvojica mladih informatičara.

A nagrade za ono što rade, ne izostaju.

“Učestvovali smo na BOSEPU (bosanska naučna olimpijada) gdje smo osvojili zlatnu medalju te stipendiju na Internacionalnom Burč univerzitetu. Pobjedom na tom takmičenju ostvarili smo direktan plasman u Tunis na IFEST (International Festival of Engineering Science and Technology) gdje smo osvojili srebrenu medalju, kao i plasman na INFOMATRIX (Bukurešt, Rumunija) gdje smo osvojili bronzanu medalju i na samom kraju Kina tj. Macao na CASTIC takmičenju gdje smo osvojili srebrenu medalju”, govore nam ovi uspješni mladi ljudi.

Njihov izum, nazvan Helt predstavlja spoj softversksog i hardverskog dijela. Naime, hardverski dio se sastoji od automatskog kaiša na kojem se nalazi Arduino i senzori, dok softverski dio predstavlja aplikacija povezana sa kaišom.

Helt  - undefined
Foto: Privatni album: Helt

“Hardverski dio jeste zadužen da mjeri obim struka korisnika i da dobijene informacije proslijedi aplikaciji. Dalje, aplikacija te informacije obrađuje i na osnovu toga daje preporuke korisniku kako da vodi zdraviji život. Kao što se može zaključiti Helt je fokusiran na poboljšanje zdravstvenog stanja korisnika, dok postoje i dodatne mogućnosti vezane za sigurnost korisnika. Definitivno možemo reći da je Helt spoj više oblasti od kojih su najvažnije oblast informatike(hardver i softver) i oblast biologije”, pojašnjavaju nam Džidić i Sinanović.

Mnoge kompanije, kako su nam kazali, pomogli su im da ostvare svoje snove i da ih podrže, a bez njihove pomoći, pojašnjavaju Edvin i Muhamed, njihova participacija na ovim takmičenjima bila veoma upitna.

Radio Bet / Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset